Потенціал СММ ОБСЄ в Донбасі задіяний не повністю – Лайчак

25 сiчня 14:45

Голова ОБСЄ поспілкувався з віце-прем'єром України Іванною Климпуш-Цинцадзе.

 

Потенціал Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ не задіяний повністю, оскільки спостерігачі не мають повного доступу до тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Про це заявив міністр закордонних справ і європейських питань Словацької Республіки, голова ОБСЄ Мирослав Лайчак.

Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася з Лайчаком у швейцарському Давосі, де зараз проходить Всесвітній економічний форум.

Вказується, що Лайчак підтвердив, що триваючий конфлікт у Донбасі є одним із пріоритетних питань для ОБСЄ та зазначив, що потенціал Моніторингової місії не задіяний повністю. За його словами, наразі СММ фокусується на гуманітарних проектах – допомозі місцевому населенню.

Як повідомляється на сторінці Офісу віце-прем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції у Facebook, Лайчак привітав прогрес України на шляху до НАТО та Євросоюзу, наголосивши, що Словаччина послідовно підтримує цей курс України.

"Україна – не проблема для ЄС, а партнер. Треба робити наступні кроки разом", – зазначив він.

Зазначимо, що Мирослав Лайчак очолив Організацію з безпеки і співробітництва в Європі 1 січня 2019 року. 10 січня на прес-конференції у Відні Лайчак повідомив про готовність ОБСЄ підтримати розміщення миротворців ООН в ОРДЛО та сприяти миротворчому контингенту. За його словами, він вже обговорював це питання з генсекретарем ООН Антоніу Гутеррешем.

У новому році Лайчак відвідав схід України у статусі очільника ОБСЄ. Він був шокований умовами життя людей уздовж лінії зіткнення в Донбасі, і закликав обидві сторони докласти більше зусиль для мирного політичного врегулювання конфлікту.