Постраждалим на Майдані нададуть статус учасника бойових дій

14 листопада 13:47

Близько тисячі постраждалих учасників Революції гідності отримають право на пільги.

 

Верховна Рада схвалила зміни до закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". Урядовий законопроект №5697 підтримав 241 народний депутат.

Законом надається право на отримання статусу учасника бойових дій особам, які отримали тілесні ушкодженя (тяжкі, середньої тяжкості, легкі), що не призвели до інвалідності, під час участі в Революції гідності.

Ця норма не поширюється на працівників міліції, військовослужбовців внутрішніх військ та інших силовиків.

Закон також надає право на отримання статусу інваліда війни громадянам, які стали інвалідами: а) на території проведення АТО, де органи державної влади здійснюють свої повноваження, б) населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення.

Крім цього, у тексті закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" терміни "Велика Вітчизняна війна 1941-1945 років", "Велика Вітчизняна", "Велика Вітчизняна війна та війна з Японією", "Велика вітчизняна війна 1941-1945 років та війна 1945 року з імперіалістичною Японією" замінено на "Друга світова війна".

У січні Кабінет міністрів схвалив проект змін в закон "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

За даними прес-служби уряду, на даний час законом "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" передбачено надання особам, які стали інвалідами внаслідок поранення, каліцтва, контузії або інших ушкоджень здоров'я, одержаних під час участі в Революції гідності, статусу інваліда війни.

У той же час переважна більшість постраждалих учасників Майдану, які не отримали інвалідність, не мають законодавчо визначеного статусу. Це унеможливлює отримання ними пільг.

Законопроектом передбачено визначення статусу учасника бойових дій для "майданівців", які отримали тілесні ушкодження, які не призвели до інвалідності.

За даними уряду України, під час масових акцій громадянського протесту з 21 листопада по 21 лютого 2013 2014 за євроінтеграцію і проти режиму Януковича отримали тілесні ушкодження (тяжкі, середньої тяжкості, легкі) майже 1 тис. чоловік.