Постраждалі в ДТП у Харкові хотіли віддати Зайцевої її грошову допомогу

06 березня 22:35

Сьогодні у суді допитали потерпілих, їх родичів, а також свідків події.

 

У Київському райсуді Харкова на засіданні по справі про ДТП, в якому загинуло 6 осіб, допитали свідка і потерпілих, повідомляє "Укрінформ".

Суд допитав: постраждалу Оксану Євтееву (Берченко), яка в аварії втратила чоловіка і сестру Діану; її батька; постраждалу Світлану Винниченко - мати загиблого в ДТП Олександра Євтєєва, чоловіка Оксани Євтеевой; батька загиблої Олени Умаевой Миколу Пономаренка; Юрія Фабріса - брата і дядька загиблих у ДТП.

Постраждала Оксана Євтєєва розповіла, що гроші від сім'ї Зайцевої надходили на банківський рахунок.

"Ми хотіли їх повернути, неодноразово зверталися в банк, тому що це була не допомога, а незрозуміло що: тихо поклали на рахунок і потім віднесли чеки в прокуратуру, щоб вибити собі якісь пом'якшуючі обставини. А я пролежала півтора місяці в ліжку .. . ", - сказала вона.

Батько Оксани розповів, що на їх ім'я надійшли два перекази на 50 тисяч гривень від Тетяни Іванової - матері Зайцевої. "Нам не гроші були потрібні, що мені робити з цими грошима? А якщо б сказали, що сюди їдуть кращі лікарі Ізраїль, Європа ... Може, вона була б жива. Ми сиділи біля її ліжка, тримали за руку і просили: не йди ... "- сказав він.

В той же час мати загиблого Олександра Євтєєва зазначила, що ніхто з обвинувачених не звертався до неї з вибаченнями. За її словами, вона не відчула підтримки з боку обвинувачених.

Крім того, в суді дала свідчення свідок ДТП Марина Ковальова, пасажирка автомобіля Зайцевої.

За її словами, в момент ДТП Зайцева їхала зі швидкістю 75 кілометрів на годину на миготливий зелений сигнал світлофора. Потім почав їхати автомобіль Дронова. Ковальова також стверджує, що Зайцева сигналила Дронову, але той не реагував.

"В результаті автомобіль Дронова в'їхав в передні двері автомобіля Lexus, машина перекинулася і вилетіла на тротуар. Далі свідок нічого не пам'ятає, знає, що їх дістали з машини і відправили на медекспертизу", - зазначає видання.

Потерпіла додала, що мати Зайцевої надавала їй допомогу в лікуванні, а Дронов не допоміг.

Адвокат Зайцевої Олена Цимбалистенко заявила, що не знає, чи буде її підзахисна давати показання.

"Я не знаю, як поступить моя підзахисна, але закон - ст. 63 Конституції України, дає їм право відмовитися від дачі показань, тобто не свідчити проти себе", - зазначила адвокат.

Наступне судове засідання у справі призначено на 12 березня, 14.00.

Раніше повідомлялося, що в Харкові відбулося судове засідання у справі щодо дорожньо-транспортної пригоди з шістьма загиблими на вулиці Сумській, прокурор зачитав обвинувальний акт, а саме засідання Київського райсуду Харкова тривало майже п'ять годин.

Раніше також повідомлялося, що Київський районний суд Харкова на 19 лютого призначив початок розгляду обвинувального акта проти Олени Зайцевої та Геннадія Дронова у кримінальному провадженні за фактом ДТП з шістьма загиблими на вул. Сумській, яке відбулося в жовтні 2017 рок. Також суд пообіцяв розглянути резонансну справу прискореними темпами.

Нагадаємо, обвинувальний акт за фактом порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило загибель людей (ч. 3 ст. 286 КК України), відносно двох водіїв прокуратура області направила до Київського районного суду м. Харкова минулого тижня. Досудовим розслідуванням встановлено, що обидва водія порушили правила дорожнього руху, що призвело до загибелі 6 людей та травмування різного ступеню ще 6 осіб. Максимальна санкція статті передбачає 10 років позбавлення волі.

Увечері 18 жовтня 2017 року у центрі Харкова сталася масштабна ДТП, внаслідок якої загинули шестеро людей, ще п'ятеро отримали травми, у тому числі вагітна жінка. На проїжджій частині зіткнулися автомобілі Lexus RX 350 і Volkswagen Touareg, внаслідок чого Lexus вилетів з проїжджої частини і наїхав на групу пішоходів.

Водій Lexus Олена Зайцева раніше вже порушувала правила дорожнього руху.

Київський райсуд Харкова обрав Зайцевій запобіжний захід у вигляді утримання під вартою без можливості внесення застави. Такий самий запобіжний захід було обрано у відношенні другого учасника ДТП - Геннадія Дронова. Під час одного із засідань Зайцева визнала свою провину і заявила про те, що готова понести відповідальність.

27 грудня поліція відкрила кримінальне провадження щодо автошколи, в якій навчалася Зайцева. Кримінальне провадження відкрито за статтею 367 КК України (службова недбалість).