Посольство США закликає до ретельного розслідування вбивства Гандзюк

25 квiтня 17:28

Сполучені Штати й надалі підтримуватимуть тих, хто бере участь у боротьбі за демократичну та вільну від корупції Україну.

 

Жорстоке вбивство активістки, радниці мера Херсона Катерини Гандзюк має бути ретельно розслідуване, а винні – понести справедливе покарання, наголосила посол США в Україні Марі Йованович під час виступу на прийомі "Жінки відваги", влаштованому на честь загиблої активістки.

"Після передчасної смерті Катерини ми підтримуємо український народ, закликаючи до ретельного розслідування і справедливості для Катерини та її сім'ї", - цитує Йованович прес-служба Посольства США в Україні.

Вона також наголосила на тому, що США й надалі підтримуватимуть "тих, хто бере участь у боротьбі за демократичну Україну, вільну від корупції і таку, де люди несуть відповідальність".

Учасники заходу обговорили шляхи посилення жінок-лідерів та громадянського суспільства в Україні, а також продовження "важливої спадщини відваги та громадянського обов'язку" Катерини Гандзюк.

У справі про вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк офіційно підозру у вчиненні злочину оголошено сімом особам. Досудове розслідування продовжено до 3 липня 2019 року.

За словами батька Гандзюк, напад на його доньку замовили голова голова Херсонської облради Владислав Мангер (виключений з "Батьківщини"), голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв і його заступник Євген Рищук ("Блок Петра Порошенка"). Імовірних замовників і організаторів замаху активістка також називала у своєму передсмертному інтерв'ю.

8 квітня Євген Рищук написав заяву про звільнення з посади, 12 квітня президент Порошенко погодив відставку Андрія Гордєєва.

11 лютого ГПУ оголосила Мангеру підозру у замовленні вбивства Катерини Гандзюк. За рішенням суду підозрюваний перебував під арештом, звідки вийшов під заставу. 2 квітня суд відмовився взяти Мангера під варту, в якості запобіжного заходу розпорядився одягнути на голову облради електронний браслет і забрати закордонний паспорт терміном до 1 липня.

На початку квітня Владислав Мангер вийшов на роботу. За три дні суд відмовився продовжити його відсторонення від посади.

Радниця мера Херсона Катерина Гандзюк померла 4 листопада 2018 року в київській лікарні. Офіційна причина смерті: поліорганна недостатність і хімічні опіки 39% тіла внслідок нападу з використанням хімічної речовини (сірчаної кислоти).

Докладніше про необхідність притягнення до відповідальності всіх причетних до вбивства Каті Гандзюк читайте у статті Масі Найєма "Сіре зло" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".