Посли Євросоюзу та Канади розкритикували законопроекти Зеленського щодо судової влади та прокуратури

11 вересня 23:50

На думку послів, законопроекти потребують серйозного доопрацювання.

 

Низка положень законопроекту №1008 про внесення змін до законів щодо діяльності органів суддівського управління, запропонованого президентом України Володимиром Зеленським, була нещадно розкритикована з боку заступника голови посольства Європейського союзу в Україні Анніки Вайдеман і посла Канади в Україні Романа Ващука, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Відзначаючи недоліки законопроекту №1008 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського управління", внесеного до парламенту президентом України Володимиром Зеленським, дипломати відзначили, що скорочення кількості суддів Верховного суду є необґрунтованим, а поширення люстрації на членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) взагалі безглуздо та неефективно.

"Будь-яке зменшення кількості суддів Верховного Суду повинно грунтуватися на ретельному аналізі його структури, навантаження та юрисдикції. Розширення процесуальних фільтрів та оптимізація структури суду сприяли б зменшенню його навантаження і, отже, дозволили б надалі скоротити кількість суддів, одночасно дотримуючись міжнародних стандартів незалежності судової влади. Перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів і створення нової комісії з етики та доброчесності буде залишатися неефективним, якщо не буде перезапущено Вищу раду правосуддя", – зазначають посли у листі, який раніше опублікувала "Судово-юридична газета".

На думку послів, серйозного доопрацювання потребує також законопроект 1032 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо першочергових заходів по реформу органів прокуратури".

Читайте також: Депутати Європарламенту готові надалі підтримувати Україну

Нагадаємо, Верховна Рада має наміру у рамках реформування органів прокуратури утворити замість Генпрокуратури України Офіс генпрокурора, ліквідувати Військову прокуратуру і посаду головного військового прокурора, а також скоротити на п'ять тисяч максимальну кількість працівників органів прокуратури. За відповідний президентський законопроект №1032 про внесення змін у низку законів України про першочергові заходи щодо реформування органів прокуратури у першому читанні на засіданні у вівторок проголосували 287 народних депутатів.

Раніше в Раді Європи назвали судову реформу в Україні безпрецедентною.Докладніше про судову реформу в Україні читайте у статті Олени Островської "Тіньова сторона судової реформи" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".