Порошенко зробив заяву щодо агресивних дій Росії

06 вересня 05:30

Президент нагадав лідерам західних держав щодо необхідності збереження санкційного тиску на Кремль.

 

Висновки експертів, які свідчать, що у британських містах Еймсбері і Солсбері застосовувалася російська нервово-паралітична речовина "Новачок", лише підтвердили, що Росія не звертає уваги на людські життя, так само як не зупиняють її злочинні наміри і міжнародні кордони, заявив президент України Петро Порошенко у своєму Facebook.

"Злочини Кремля не приховати! Висновки експертів ОЗХЗ щодо застосування саме "Новачка" у британському Еймсбері – це чергове підтвердження злочинної сутності російського агресора. Для нього людське життя нічого не варто. А для його злочинів – не існує кордонів", – написав глава держави.

Порошенко підкреслив, що за роки кремлівської агресії Москва зібрала значний список своїх жертв.

"Це десятки українських політичних ув'язнених в російських в'язницях, сотні загиблих у результаті збиття Росією рейсу МН17, тисячі загиблих на Донбасі і мільйони наших співгромадян, викинуті зі своїх будинків російськими агресорами", – заявив Порошенко.

Також президент зазначив, що для Росії прийшов час змінитися, і припинити свою агресивну поведінку - інакше наслідки для Кремля можуть стати вкрай поганими.

"Українська авантюра дорого коштує Кремлю, постійно збільшуючи ціну агресії. І так буде з усіма іншими гібридними атаками Москви, як і щодо сьогоднішніх тривалих бомбардування Сирії. Кремль повинен зрозуміти, що його цинічна політика розкрита, і настав час відмовитися від агресії, витрати сил на безглузді спростування і змінити свою поведінку", - додав він.

У той же час, президент звернувся до лідерів західних держав і нагадав їм про необхідність збереження тиску на Кремль.

"Не умиротворенням і фліртом з Москвою, а посиленням санкцій і єдністю з солідарністю зможемо зупинити кремлівську отруту і не допустити її подальше розповзання і нові жертви", – підсумував очільник держави.

5 вересня британські правоохоронці оприлюднили дані про двох підозрюваних в отруєнні нервово-паралітичною речовиною "Новачок" Скрипалів. Поліцейські підозрюють росіян Олександра Петрова та Руслана Боширова. Підозрювані, ймовірно, переміщувалися під псевдонімами, а Петров і Боширов не є їхніми справжніми іменами. Правоохоронці Британії вже об'єднали інциденти в Солсбері і Еймсбері в одне розслідування.

Прем'єр-міністр Британії Тереза Мей підкреслила, що підозрювані є співробітниками ГРУ Генштабу ЗС РФ, а саме замах напевно було схвалено вищим політичним керівництвом Росії.

Зазначимо, державний департамент США оголосив про введення з 22 серпня нових санкцій проти Росії у зв'язку з отруєнням Скрипалів у британському місті Солсбері. В ньому США поставили ультиматум Росії і можуть припинити дипломатичні відносини.

Нагадаємо, 5 березня в британському Солсбері з сильним отруєнням був госпіталізований російський шпигун-перебіжчик Сергій Скрипаль і його донька. Через деякий час були госпіталізовані кілька співробітників екстрених служб, які працювали на місці події.

За даними слідства, проти Скрипалів була використана нервовопаралітична речовина "Новачок" російського виробництва. У Британії вважають, що саме Росія причетна до отруєння Скрипалів. Уряд країни прийняв рішення вислати 23 російських дипломатів. Ще майже 30 країн підтримали Британію та в знак солідарності вислали російських дипломатів. На батьківщину повернулися понад 150 співробітників диппредставництвз різних куточків планети.

Детальніше про ситуацію навколо отруєння Сергія Скрипаля та дипломатичний скандал з висилкою російських шпигунів під дипприкриттям читайте в матеріалах Олександра Хари "Токсична Росія" і "Дипломатичний екзорцизм" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".