Порошенко запропонував реформувати Академію наук

03 березня 18:56

Мільярди з державного бюджету неефективно використовуються в науці, заявив президент.

 

Президент України Петро Порошенко пропонує реформувати українську науку і, зокрема, Національну академію наук.

"Я твердо переконаний, що українська наука потребує глибокого реформування. Ми повинні значно наблизити її до практики і реалій. Нам потрібно реформувати і систему Академії наук", - сказав Порошенко в Харкові на зустрічі з кращими учнями і студентами навчальних закладів області.

Президент підкреслив необхідність більш ефективного використання коштів, що виділяються на науку: "Ми повинні більш плідно використовувати гранти. З одного боку ми говоримо, що у нас наука дуже бідна, а з іншого - величезні мільярди коштів з державного бюджету йдуть і неефективно використовуються в науці... Ми повинні використовувати кращий світовий досвід, коли приватний сектор не буде спонсорувати науку, а замовляти дослідження та їх активно використовувати".

Він також зазначив, що крім удосконалення системи освіти і науки, держава має захистити молодих вчених і дітей від "шарлатанів від науки".

Читайте також: Мандрівна наука, або Як каразінці знання популяризували

Як пишуть у своїй статті для ZN.UA Андрій Шевченко, Віталій Шадура, Ірина Єгорченко, олігархічній монополізованій економіці, з нерозвиненими малими та середніми підприємствами, владній бюрократії, що використовують державні потоки і ренту для свого збагачення, не потрібна ні наука, ні відкрита наука, ні відкриті інновації. "Такій економіці не потрібні і рівні права громадянського суспільства з владою, наукою та бізнесом, які мають бути впроваджені в моделі відкритих інновацій 2.0", - йдеться в статті "Чи є шанс відновити науковий потенціал України?" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".