Порошенко закликав ввести відповідальність за невизнання Голодомору і Голокосту

25 листопада 16:45

Прийшов час прийняти закон про відповідальність за невизнання цих двох жахливих трагедій, сказав президент.

 

Президент Петро Порошенко виступає за прийняття закону про відповідальність за невизнання Голодомору 1932-33 років і Голокосту. Про це він заявив у Києві під час заходу пам'яті жертв Голодоморів в Україні.

"Думаю, прийшов час і нам самим прийняти закон про відповідальність за невизнання цих двох безпрецедентно жахливих трагедій (Голодомору і Голокосту, - ред.). Для чого? Щоб ті, хто буде жити після нас, дотримувалися закону України про визнання Голодомору геноцидом українського народу", - сказав президент.

Він підкреслив, що і нащадки повинні знати про те, що це був не просто штучний голод, а ретельно спланований голодомор.

"Більше того - геноцид, за всіма ознаками, які визначено в Конвенції ООН від 9 грудня 48-го року. Щоб на всіх континентах усвідомили, що не визнавати Голодомор - так само аморально, як і заперечувати Голокост", - додав Порошенко.

Президент також нагадав, що 14 країн визнали Голодомор геноцидом, і українські дипломати продовжують доносити істину народам усього світу.

"У березні цього року Асамблея Португалії визначила Голодомор геноцидом. На початку листопада в Конгресі США... також представлений проект відповідної резолюції. Ми дякуємо американським друзям та партнерам і очікуємо результативне голосування на Капітолійському пагорбі", - сказав глава держави.

Порошенко також висловив побажання, щоб в Росії відбулися зміни, при яких її нова еліта теж визнала Голодомор геноцидом, або "хоча б покаялася за нього".

Як свідчать дані опитування Соціологічної групи "Рейтинг", три чверті громадян України (77%) згодні з твердженням, що Голодомор 1932-33 років був геноцидом українського народу, не погодилися з цим 13% опитаних, не визначилися - 11%.

Нагадаємо, що в грудні минулого року Верховна Рада звернулася до демократичних держав світу із закликом визнати Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу.

Крім України, Голодомор визнали геноцидом 15 держав, серед яких Канада, Польща, Португалія, Грузія, Австралія, Литва, Латвія і Естонія. Ще дев'ять країн приймали резолюції про засудження Голодомору як злочину радянського тоталітарного режиму проти українського народу. Конгрес США голосував за відповідні резолюції у 2003, 2006 і 2008 роках.

Детальніше про геноцид українського народу читайте у статті Світлани Орел "Ті, хто не хотів помирати мовчки…" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".