Порошенко закликав учасників Об'єднавчого Собору домовитися

15 грудня 16:05

"Все залежить від вашої здатності домовитися, почути один одного, почути заради України", - сказав президент.

 

Президент Петро Порошенко закликав учасників Об'єднавчого Собору у Києві домовитися і затвердити статут нової української церкви та її предстоятеля. Звертаючись до учасників зібрання, він сказав про те, що держава зробила все, що могла, і тепер тільки від них залежить майбутнє української церкви.

"Звертаюся безпосередньо до учасників собору, до ієрархів церков. Колосальна відповідальність у ці години лежить на вас. Держава зробила все, що могла. Тепер від вас і тільки від вас залежить майбутнє України, наша свобода, наша державна і духовна незалежність. Вам належить прийняти статут і вибрати предстоятеля, а Томос вже чекає його на Фанарі. Отже, все залежить від вашої здатності домовитися, почути один одного, почути заради України", - цитує Порошенка його прес-служба.

Президент також зазначив, що Україна ніколи не буде канонічною територією Російської православної церкви.

"Україна не була, не є і не буде канонічною територією Російської церкви!.. У листопаді цього року Священний синод Вселенського патріархату схвалив текст Томоса про надання незалежності Українській церкві і прийняв рішення про скликання об'єднавчого православного собору", - сказав Порошенко.

Він також заявив про те, що питання надання автокефалії УПЦ є питанням національної безпеки країни.

За словами Порошенка, в Соборі також приймає участь третій президент Віктор Ющенко, який, як підкреслив президент, починав інтенсивний діалог з Константинопольським патріархатом.

Як повідомлялося, у Києві проходить Об'єднавчий Собор, в якому беруть участь церковні ієрархи, священики і миряни, на зборах присутні президент Петро Порошенко і спікер Верховної Ради Андрій Парубій. На Соборі мають затвердити статут нової єдиної Української помісної церкви і вибрати її предстоятеля.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській помісній церкві. Синод визнав канонічними ієрархів і таїнства УПЦ КП і УАПЦ, визнав недійсною накладену Москвою на патріарха Філарета анафему і скасував надане у 1686 році московському патріарху право висвячувати київського митрополита.

13 листопада УПЦ МП ухвалила постанову про відмову підтримати автокефалію та припинення євхаристичного спілкування з Константинополем.

13 грудня речник УПЦ Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) повідомив, що Томос щодо автокефалії голові помісної православної церкви, якого оберуть на Об'єднавчому соборі, вручить Вселенський патріарх у Константинополі 6 січня.

Детальніше про майбутнє православного устрою в Україні читайте у статті Катерини Щоткіної "Просто автокефалія" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".