Порошенко йде з посади голови Українського культурного фонду

16 грудня 14:30

Держустанова має бути поза політикою, вважає міністр Бородянський.

 

Колишня перша леді України, голова наглядової ради Українського культурного фонду Марина Порошенко подала заяву на звільнення з посади, повідомляє міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський.

"Сьогодні Марина Анатоліївна подала заяву на звільнення з посади голови наглядової ради УКФ", - написав міністр у своєму Telegram-каналі.

Офіційна версія звільнення: У своєму дописі Бородянський наголосив на тому, що посада державної інституції, якою є фонд, має залишатися поза політикою.

"Минулого тижня я звернувся до Наглядової ради УКФ з проханням розглянути питання про припинення повноважень Марини Порошенко на посаді голови наглядової ради. Переконаний, що для державної інституції, якою є УКФ, важливо залишатися поза політичними суперечками та виключити заполітизованість позиції голови наглядової ради", - пише він.

Версія очільниці УКФ: Сама Марина Порошенко називає власне звільнення вимушеним заходом і пов'язує з тиском на міністра.

"Зрозуміло, що цей крок ініційований Офісом президента і про культуру в цій ситуації там явно не думали. Очевидно, що у нас різні погляди на культуру взагалі, і на політичну культуру зокрема", - повідомила Порошенко у відеозверненні, оприлюдненому на YouTube.

За її словами, у міністрів, і колишнього, і чинного, претензій до її роботи не було.

"Претензія до мене одна - моє прізвище. Я ношу його більше тридцяти років і пишаюся ним. Прізвище змінювати не збираюся. І боротися за пост теж не буду. Маю честь", - резюмувала глава фонду.

Вона подякувала команді за плідну роботу і підтвердила, що надалі займатиметься благодійністю, інклюзивною освітою, культурними і мистецькими проєктами.

Хто очолить фонд: нового голову УКФ буде обрано на засіданні наглядової ради у січні 2020 року.

Нагадаємо, Марина Порошенко очолила Український культурний фонд у січні 2018 року.

У березні 2017 року Верховна Рада ухвалила закон "Про Український культурний фонд". Згідно із законом, фонд є бюджетною установою, завданням якої є сприяння національно-культурному розвитку. Діяльність УКФ спрямовується і координується Міністерством культури України.