Порошенко визначився з вулицею-кандидатом на перейменування на честь сенатора Маккейна

03 вересня 14:47

Звернення про перейменування має розглянути Київська міськрада.

 

Президент України Петро Порошенко запропонував перейменувати одну з київських вулиць на вулицю Джона Маккейна - нещодавно померлого американського сенатора від штату Арізона, друга України, повідомила представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко. Кандидатом на перейменування стала вулиця Івана Кудрі.

"Президент повернувся зі США, де провів в останню путь великого друга України, сенатора Джона Маккейна. Тому президент України звертається і просить фракції парламенту підтримати його звернення до Міської ради Києва про перейменування вул. Івана Кудрі, терориста, чекіста, оперативника, який діяв проти УНР, на честь сенатора Джона Маккейна", - наголосила Луценко, виступаючи на погоджувальній раді парламенту в понеділок, 3 вересня.

Президентську ініціативу підтримала фракція "Блок Петра Порошенка". "Наша фракція повністю підтримує ініціативу.., тому що більш відданого, більш вірного друга України було важко відшукати. Багато українських політиків не їздять на лінію фронту, не спілкуються з нашими солдатами, а Джон Маккейн навіть під Новий рік, навіть попри дуже складну обстановку з обстрілом був у Широкиному, разом з українськими морськими піхотинцями зустрічав Новий рік", - зазначив голова парламентської фракції БПП Артур Герасимов.

І від імені фракції закликав Київраду прийняти відповідне рішення, повідомляє "112 Україна". Раніше на сайті Київської міської ради була зареєстрована електронна петиція з пропозицією про перейменування однієї зі столичних вулиць на вулицю Джона Маккейна. В якості кандидатів на перейменування пропонувалися вулиці Жмеринська, бульвар Дружби Народів і нові вулиці столиці.

Вулиця Івана Кудрі у Києві веде від станції метро "Либідська" до бульвару Лесі Українки. У роки Другої світової війни, в період нацистської окупації Києва, Іван Кудря (1912-1942) керував однією з диверсійно-розвідувальних груп НКВС, також займався розробкою "українського націоналістичного підпілля", яку розпочав ще до війни в західних областях України, куди був відряджений після закінчення училища НКВС. Його особистість розсекретили в радянській пресі в середині 1960-х років, Герой Радянського Союзу (посмертно).

Нагадаємо, раніше в США оприлюднили прощальні слова Джона Маккейна. Сенатор Маккейн помер у суботу, 25 серпня, о 16:28 за місцевим часом. Співчуття родині політика висловили президент США Дональд Трамп, голова Національного комітету Республіканської партії Ронна МакДеніел та інші американські політики.

У церемонії прощання із сенатором взяв участь президент України Петро Порошенко.

Детальніше про те, чим запам'ятався українцям сенатор Маккейн, читайте у статті Олександра Хари "Пам'яті Джона Маккейна" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".