Порошенко відповів на петицію про голосування за відбитками пальців

28 вересня 15:09

Президент визнав "кнопкодавство" серйозною проблемою.

 

На сайті офіційного інтернет-представництва президента України опубліковано відповідь Петра Порошенка на петицію, згідно з якою пропонується ввести систему електронного голосування за відбитками пальців для запобігання випадків так званого "кнопкодавства".

В офіційній відповіді президента зазначено, що піднята в петиції проблема є актуальною, аїї рішення є однією з обов'язків гаранта Конституції. Глава держави звернув увагу на те, що практичне впровадження запропонованого петицією механізму пов'язано з необхідністю вирішення ряду питань юридичного, матеріально-технічного та фінансового характеру, Крім того, на думку Порошенка, озвучену проблему можна вирішити по-іншому.

Президент звернувся до голови Верховної Ради Володимира Гройсмана з проханням створити на базі регламентного комітету робочу групу з питань впровадження нової електронної системи голосування, а також включити до її складу науковців, представників Міністерства фінансів та апарату Верховної Ради.

Електронна петиція про впровадження системи електронного голосування за відбитками пальців була зареєстрована 29 серпня, а 12 вересня набрала необхідну кількість голосів.

На сьогоднішній день це вже п'ята петиція, на яку відповів президент.

Читайте також: РФ перекинула військових на схід України - Тимчук

Неперсональне голосування є поширеною практикою у Верховній Раді. Згідно ст. 84 Конституції України, народні депутати мають голосувати особисто.

Тим не менш, представники практично всіх політичних сил різною мірою причетні до цієї проблеми. У червні активісти руху "Чесно" назвали фракцію "Народного фронту" лідером за кількістю випадків неперсонального голосування. 17 вересня в голосуванні за допомогою чужих карток були викриті представники депутатської групи "Відродження" та фракції "Опозиційного блоку".

У червні Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону 1895, яким передбачено посилення відповідальності за "кнопкодавство".