Порошенко та прем'єр Хорватії обговорили протидію агресії РФ шляхом посилення санкцій

08 листопада 13:50

Сторони також обговорили важливість протидії втручанню Росії у вибори.

 

Під час спільної зустрічі в Гельсінкі президент України Петро Порошенко та прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович обговорили посилення санкцій проти Росії. Сторони також відзначили важливість скоординованих зусиль для нейтралізації втручання РФ у вибори України та Європейського союзу. Про це повідомила прес-служба Адміністрації президента.

"Під час візиту до Гельсінкі президент України Петро Порошенко провів зустріч з прем'єр-міністром Республіки Хорватія Андреєм Пленковичем. Співрозмовники обмінялися думками з актуальних питань двосторонніх відносин та взаємодії у міжнародних організаціях", - повідомили в адміністрації.

Зазначено, що сторони наголосили на важливості об'єднання міжнародних зусиль для відновлення територіальної цілісності України, протидії подальшій агресії з боку Росії та розширення її військової присутності в акваторії Азовського моря і Керченської протоки. Зокрема, на думку Порошенка та Пленковича, протидія має здійснюватися шляхом посилення санкцій проти РФ.

"Лідери відзначили важливість підвищення координації зусиль для нейтралізації російського втручання у виборчі процеси в Україні та ЄС у 2019 році", - додали в адміністрації.

Також під час зустрічі Порошенко та Пленкович висловили задоволення високою динамікою розвитку політичного діалогу України та Хорватії. Сторони відзначили відновлення роботи Спільної українсько-хорватської міжурядової комісії з питань економічного співробітництва, а також практичну діяльність Робочої групи з вивчення унікального досвіду Хорватії в мирній реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Порошенко та Пленкович обговорили перспективи розвитку співпраці у сфері енергетики для зміцнення енергетичної безпеки Європи.

Раніше про спільну протидію російському втручанню у виборчі процеси України та Європейського союзу Порошенко домовився із президентом Європейської народної партії (ЄНП) Джозефом Долем. Сторони також зустрілися в Гельсінкі. У свою чергу Доль підтвердив незмінну підтримку України на шляху зближення з ЄС, впровадження реформ та відсічі агресії Росії.

Президенти також скоординували підходи до посилення політичного та санкційного тиску на РФ у зв'язку із запланованим проведенням незаконних виборів в ОРДЛО, "повзучою анексією" Чорного та Азовського морів, а також масовими порушеннями прав людини Росією в Донбасі та Криму.