Порошенко схвалив скасування бар'єрів для айтішників, які працюють на експорт

30 листопада 18:59

Закон спрощує процедуру укладання зовнішньоекономічних договорів, бухгалтерського обліку та фінансової звітності при експорті послуг.

 

Президент України Петро Порошенко підписав закон про усунення адміністративних бар'єрів для експорту послуг, прийнятий Верховною Радою 3 листопада.

Згідно з законом, експортери послуг (крім транспортних) зможуть укладати зовнішньоекономічний договір (контракт) шляхом прийняття публічної пропозиції про угоду (оферти) або шляхом обміну електронними повідомленнями, або іншим способом, зокрема шляхом виставляння рахунку (інвойсу), в тому числі в електронному вигляді.

Крім того, закон забороняє банкам вимагати переклад документів на українську мову, у разі якщо вони оформлені англійською.

Згідно з законом, рахунок (інвойс) буде визнано первинним документом, який повинен спростити процедури ведення бухгалтерського обліку і фінансової звітності.

Законом також вносяться зміни і доповнення в закон "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті". Зокрема, з частини першої статті 1 виключено положення, яке стосується контролю повернення валютної виручки при експорті робіт (послуг), прав інтелектуальної власності. Таким чином, контроль за поверненням валютної виручки буде здійснюватися виключно щодо експорту продукції та транспортних послуг.

Детальніше про хаос в українському правовому полі інтелектуальної власності читайте в матеріалі "Інтелектуальна власність: хаос витісняє правопорядок" у "Дзеркалі тижня. Україна".