Порошенко підписав указ про захист прав дітей-сиріт

13 сiчня 13:26

Документ вводить грошову компенсацію сиротам для отримання житла.

 

Президент Петро Порошенко підписав указ "Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їхнього числа", повідомляє прес-служба Адміністрації глави держави.

Документ вводить грошову компенсацію таким дітям для одержання житла і відповідні субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на виплату цих компенсацій.

Крім того, Кабінету міністрів доручено щорічно передбачати в державному бюджеті витрати для будівництва малих групових будинків, будинків підтримуваного проживання, житла для дитячих будинків сімейного типу, соціального житла. Також в уряді повинні зайнятися питаннями про розробку проектів і вимог для будівництва, а також підвищенням розміру соцдопомоги дітям.

Обласним та Київській міськдержадміністраціям доручено вживати заходів щодо своєчасного виявлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, надання їм відповідного статусу, влаштування у сімейні форми виховання, створення патронатних сімей та поширення практики наставництва.

Також документ впроваджує програми підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації та сертифікації діяльності працівників соціальних служб у справах дітей.

Як розповіла в інтерв'ю DT.UA керівник секретаріату міжфракційного депутатського об'єднання "Захист прав дитини" Людмила Волинець, кількість усиновлень і випадків влаштування дітей у ДБСТ в Україні зменшується.

"Кількість національних та іноземних усиновлення, влаштування дітей у прийомні сім'ї та ДБСТ зменшується. Так, у 2013 році українці усиновили 1831 дитини, а в 2017-му – 1440 (за прогнозами). За кордон – 668 і 266 і відповідно", – зазначила експерт.