Порошенко підніме питання поліцейської місії ОБСЄ в Донбасі на переговорах у "нормандському форматі"

03 квiтня 20:49

Україна має намір розділити з ОБСЄ відповідальність за безпеку на виборах в ОРДЛО.

 

Президент України Петро Порошенко має намір обговорити розміщення поліцейської місії ОБСЄ в зоні проведення антитерористичної операції на найближчих переговорах в "нормандському форматі".

Про це глава держави заявив в інтерв'ю, яке демонстрували українські телеканали ввечері в неділю, 3 квітня.

"Найближчим часом я збираюся це питання підняти на переговорах в "нормандському форматі". Озброєні поліцейські пости ОБСЄ повинні гарантувати підготовку до місцевих виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей, їх проведення і режим передачі влади обраному за українським законодавством на вільних, прозорих і демократичних виборах керівництву, з яким ми будемо мати справу", – підкреслив президент.

Він також додав, що вибори в ОРДЛО можуть відбутися лише після виведення окупаційних військ, допуску представників ОБСЄ до всієї території окремих районів, у тому числі до україно-російському кордону, а також повного і беззастережного припинення вогню.

Порошенко нагадав, що спостерігачі ОБСЄ періодично піддаються нападам з боку бойовиків. Тому, на його думку, поліцейська місія могла би бути ефективнышоою в зоні АТО.

Читайте також: Кучма виступає за розміщення миротворців на кордоні з Росією

Питання введення міжнародного контингенту в зону АТО неодноразово піднімалося українськими дипломатами і першими особами держави на різних міжнародних майданчик. Київ готовий розглядати варіант розміщення в Донбасі миротворців ООН, поліцейської місії ЄС і ОБСЄ,

У березні глава українського МЗС Павло Клімкін заявив, що тільки поліцейська місія ОБСЄ зможе забезпечити безпеку на виборах в ОРДЛО.

Раніше Клімкін заявив, що Україні потрібен миротворчий контингент для стабілізації ситуації, а вже потім поліцейська місія ЄС.

18 лютого Рада національної безпеки і оборони України схвалила звернення до ООН і Євросоюзу щодо розгортання місій на підтримкуя миру та безпеки на території України. На засіданні РНБО президент України Петро Порошенко висловив думку, що найкращим форматом миротворчої місії для України буде поліцейська місія Євросоюзу.

1 квітня Порошенко на прес-конференції у Вашингтоні заявив про необхідність розміщення поліцейської місії ОБСЄ в ОРДЛО.

Детальніше про перспективи розміщення миротворчого континенту в зоні АТО читайте у матеріалі Володимира Кравченка "Блакитні каски" в донецькому степу в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".