Порошенко назвав Північний потік-2 троянським конем для європейської безпеки

10 серпня 11:27

За його словами, російський газопровід загрожує не лише енергетичній безпеці Євросоюзу, а й геополітичній.

 

Президент України Петро Порошенко закликав європейських партнерів відстоювати власну енергетичну безпеку та не довіряти Російській Федерації у питанні поставок "блакитного палива" газопроводом "Північний потік-2", будівництво якого вже розпочалося. За його словами, "Північний потік-2" є "троянським конем" Кремля для європейської безпеки.

"Північний потік-2" – це "троянський кінь" Кремля проти європейської енергетичної і, врешті-решт, геополітичної безпеки. Закликаю наших європейських партнерів якнайшвидше позбутися оманливих та згубних кремлівських чар та твердо відстоювати власну енергетичну безпеку", - написав Порошенко на своїй сторінці у Twitter.

Нагадаємо, що у Німеччині в Балтійському морі вже почали укладати перші труби в рамках будівництва газопроводу "Північний потік-2".

Окрім того, повідомлялося, що проект "Північного потоку-2" може бути реалізований без участі Данії. Альтернативний маршрут в обхід Данії не потребує додаткових дозволів і не вплине на кінцеву вартість проекту.

Разом з тим, 21 березня євродепутати підтримали законопроект Єврокомісії, який поширює правила внутрішнього газового ринку ЄС на газопроводи, які розташовані не на континенті, в тому числі - на "Північний потік-2", який у своєму нинішньому вигляді не відповідає правилам так званого третього енергетичного пакета ЄС, оскільки повністю належить російському "Газпрому".

Проти реалізації проекту "Північний потік-2" активно виступають США й Україна. Окрім того, проти будівництва газопроводу зі спільною заявою виступили парламенти Литви, Латвії, Польщі та Естонії.

Про перешкоди для будівництва російського газопроводу "Північний потік-2" читайте в матеріалі Ігоря Маскалевича "Датський хрест для "Газпрому" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".