Порошенко нагородив героїв, які захищали зданий ним аеропорт в Донецьку

10 червня 20:54

Серед нагороджених - "кіборги", батьки та дружини загиблих героїв.

 

Президент України Петро Порошенко вручив державні нагороди українським військовим, які захищали Донецький аеропорт.

Як повідомляє прес-служба глави держави, серед нагороджених - "кіборги", батьки та дружини загиблих героїв, а також сім'я загиблого старшого лейтенанта Івана Зубкова, який, незважаючи на важке поранення, не залишив поле бою і до останнього продовжував боротьбу з ворогом.

"Сьогодні ми зібралися для того, щоб віддати належну шану і нагородити наших героїв – найкращих українських чоловіків, які стали справжньою українською легендою. Патріотизм і любов до рідної землі – ось де причини їх надзвичайної звитяги. Кришився бетон, не витримував метал, обрушувалися стіни – "кіборги" стояли. Не здавалися ворогу, навіть тоді, коли вони втрачали найдорожче – своє життя", - зазначив Порошенко.

Президент вручив Зірку Героя України (посмертно) батькам і дружині Івана Зубкова, відважного українського воїна, який, ризикуючи життям, врятував життя своїх побратимів в Донецькому аеропорту. Глава держави від імені всього українського народу подякував батькам героя за те, що вони виховали такого сина, на прикладі якого будуть виховуватися покоління українських патріотів і українських воїнів.

"Я пишаюся тим, що Україна має таких воїнів: важко поранені, вони не залишають своєї боротьби, не залишають бойових побратимів. Разом з Іваном Зубковим пішли у вічність непереможеними Юрій Осаулко, Василь Григорьєв, Руслан Коношенко. Надзвичайно важливо, щоб ми пам'ятали про них. Я би дуже хотів, щоб їхніми іменами називалися вулиці, школи, бо це є наше – наша війна за незалежність, за суверенітет і територіальну цілісність. Маючи таких воїнів, ми в цій війні обов'язково переможемо. Герої не вмирають", – підкреслив Порошенко.

Іван Іванович Зубков – заступник командира роти вогневої підтримки по роботі з особовим складом окремого аеромобільного батальйону 95 окремої аеромобільної бригади високомобільних десантних військ Збройних Сил України. З 18 січня 2015 року безпосередньо приймав участь у проведенні штурмових дій по деблокуванню підрозділів, які обороняли Донецький аеропорт. Старший лейтенант вміло керував оборонним боєм, в найскладніші моменти викликаючи вогонь артилерії на себе. Особисто прикривши відхід підрозділу, загинув в результаті підриву бойовиками другого поверху нового терміналу.

Нагадаємо, згідно з додатком до Мінського меморандуму, який був схвалений президентом Порошенком, Донецький аеропорт відходив бойовикам "ДНР", а Україні залишалася тільки частина злітної смуги. Це чітко видно на карті лінії зіткнення в Донбасі, вперше опублікованій ZN.UA.