Порошенко має намір захистити право України на автокефалію Православної церкви

07 вересня 14:15

Українська держава відділена від церкви, але вона не може пасивно споглядати, як країна-агресор використовує церкву для досягнення своїх цілей.

 

Українська влада має тверду політичну волю повернути автокефалію Православній церкві в Україні, заявив президент Петро Порошенко.

Виступаючі з посланням до Верховної Ради президент наголосив, що ця проблема стоїть на порядку денному ще з 1991 року. "Україна має право на помісну церкву. І ми маємо це право захистити", - додав він.

Порошенко подякував народним депутатам, які звернулися до вселенського патріарха із проханням надати автокефалію Православній церкві в Україні.

"Хочу вас також проінформувати, що я, в свою чергу, теж написав відповідного листа до Варфоломея Першого. І цей фрагмент послання адресований не лише українському парламенту і не лише українському народу. Нехай нас почує і керівництво Вселенського патріархату. Хочу ще раз звернути увагу його всесвятості на серйозність наших намірів", - додав президент.

За його словами, очікуване визнання української автокефалії вселенським патріархом жодним чином не означатиме ані появи державної церкви, ані заборони на діяльність в Україні інших православних конфесій. "Але ніхто не має права позбавити українців права на власну церкву. Кожен громадянин України сам і лише сам обирав, обирає і обиратиме віру і церкву", - сказав президент.

"Українська держава відділена від церкви, але вона не може пасивно споглядати, як інші держави і інші державні органи використовують залежні від них церковні інституції для досягнення своїх геополітичних цілей", - наголосив президент.

Як свідчать дані опитування Соціологічної групи "Рейтинг", більше третини (37%) українців підтримують створення єдиної помісної церкви, 18% - проти цієї ініціативи, 23% заявили, що їм або байдуже це питання, ще 23% не визначилися з відповіддю. Дві третини тих, хто підтримує ідею об'єднання, висловилися за створення єдиної помісної Церкви на базі УПЦ КП, 16% - за об'єднання на базі УГКЦ, 7% - УПЦ МП.