Порошенко декілька годин розмовляв з предстоятелем УПЦ Московського патріархату

18 квiтня 16:35

Україна наблизилася до повернення незалежної церкви. Президент зустрічається з політиками та церковними ієрархами.

 

Президент України Петро Порошенко провів зустріч з предстоятелем Української православної церкви Московського патріархату митрополитом київським і всієї України Онуфрієм, повідомляє президентська прес-служба.

Президент повідомив митрополиту про свій візит до Стамбула, де провів зустрічі зі вселенським патріархом Варфоломієм та членами Синоду Вселенського патріархату, які були присвячені перспективам надання томосу на автокефалію Українській православній церкві.

"Відбулася багатогодинна розмова про долю України, про долю Української церкви. Його всесвятість висловлював турботу про усіх громадян України, підтримку нашій країні у відбитті агресії у дуже непрості часи, коли Україна втрачає найкращих своїх синів та доньок", - цитує Порошенка його прес-служба.

Президент України та предстоятель Української православної церкви (МП) обмінялися думками щодо активізації міжконфесійного діалогу в Україні.

17 квітня президент Петро Порошенко заявив про намір звернутися до архієпископа Константинополя, вселенського патріарха Варфоломія з закликом видати томос про єдину помісну Православну церкву в Україні. За його словами, якщо буде відповідне рішення Верховної Ради, звернення президента і звернення церковних ієрархів, що цей заклик буде переданий вселенському патріарху. "Для того щоб це було найближчим часом на Соборі в Синоді розглянуто та прийнято відповідне рішення. Сподіваємося, що це рішення може бути прийнято до 1030-річчя хрещення України-Русі", - сказав Порошенко.

Українська православна церква (Київський патріархат) підтримала зусилля, спрямовані на визнання автокефалії Православної церкви в Україні вселенським патріархом Варфоломієм і Константинопольської матір'ю-церквою.