Порошенко чекає від Константинополя визнання автокефалії Української церкви

28 липня 12:06

Київ отримав християнську віру від Константинопольської церкви. Саме від неї чекає справедливого рішення.

 

Україна чекає від Константинопольського патріарахату повернення автокефалії Українській православній церкві, йдеться в заяві президента Петра Порошенка з нагоди Дня хрещення Київської Русі – України.

Президент нагадав, що Володимир Великий 1029 років тому ухвалив доленосне рішення – охрестити Русь-Україну.

"Він прийняв християнську віру від Константинопольської церкви, яка для нас і понині є Церквою-Матір'ю. Саме від неї ми як країна з однією з найбільших православних громад світу очікуємо якнайшвидшого визнання природної автокефалії української Церкви – великої за кількістю вірних, рівної до інших помісних православних церков. І, зрозуміло, духовно та адміністративно незалежної від Москви, від країни-агресора", - наголосив президент.

Порошенко також наголосив, що вибір християнської віри князем Володимиром був і європейським вибором.

У червні 2016 року Верховна Рада звернулася до вселенського патріарха Варфоломія з проханням про надання автокефалії Православній церкві в Україні. Рада просить патріарха визнати недійсним томос 1686 року про перепідпорядкування Київської митрополії Москві, оскільки він був прийнятий з порушенням священних канонів Православної церкви.

Як свідчать дані опитування Центру Разумкова, у 2017 році відносна більшість українців (29%) підтримують думку, що православні України мають згуртуватися навколо УПЦ (Київський патріархат). Дещо менше (21%) вважають, що "православні церкви України повинні об'єднатися в єдину Церкву, яка домагатиметься незалежності". Водночас, як і в минулому році, значна частина (41%) громадян або засвідчили байдужість до питання перспектив православ'я (23%), або не змогли визначитися стосовно нього (17%).