Пораненого українського моряка Сороку досі не лікують належним чином - адвокат

21 лютого 10:02

За словами Сергія Бадмшина, військовополоненому моряку колють вітаміни, замість того, щоб надати необхідне лікування.

 

Рука українського військовополоненого моряка Василя Сороки, який при захопленні в Керченській протоці отримав поранення, досі не відновлюється, написав у Facebook адвокат українця Сергій Бадамшин. За його словами, в Лефортовському СІЗО, де утримують Сороку, поранену руку українця не лікують належним чином.

"Набряк руки нижче рани не спадає. Функції декількох пальців не відновлюються. Регулярні болі. Все лікування в СІЗО зводиться до уколів вітаміну Б", - написав Бадамшин.

Він зазначив, що найближчими днями Сороку повинні обстежити в цивільній медустанові Москви.

"Тим не менш настрій "бойовий". Недивлячись на передбачуване судове рішення, всі військовополонені налаштовані на позитив, підтримують один одного. Всі моряки вимагають ставитися до себе, як до військових та відповідно до Женевської конвенції про поводження з військовополоненими", - додав Бадамшин, говорячи про суд, під час якого відхилили апеляцію на продовження арешту морякам.

Раніше адвокат Микола Полозов заявив, що військовополоненим українським морякам не дозволяють побачення з родичами та телефонні дзвінки, поки вони не дадуть потрібні слідству свідчення.

Зазначимо, наприкінці листопада російські спецпризначенці атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, що прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення дістали кілька моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

Росія на порушення норм міжнародного права не визнає захоплених українців військовополоненими, підконтрольні окупантові "суди" Сімферополя та Керчі заарештували їх за обвинуваченням у нібито "незаконному перетині кордону групою осіб".

Підконтрольний Кремлю суд обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Українських моряків вивезли до Москви, у СІЗО "Лефортове". Поранених після лікування у лікарні "Матроської тиші" також перевели до "Лефортового".

Україна вказала на незаконність захоплення кораблів і "судів" над моряками, наголосивши на тому, що перехід у Маріуполь здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Позицію країни поділяють західні партнери, включно з державами "Великої сімки".

Докладніше про виклики цивілізації з боку мілітаристських режимів Росії та Китаю читайте у матеріалі Володимира Горбуліна "Зіграти без фальшу" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".