Понад 50 архієреїв УПЦ МП відхилили запрошення Варфоломія на Собор

13 грудня 14:55

Це близько половини всіх архієреїв УПЦ МП.

 

Вже більше 50-ти архієреїв Української Православної Церкви, яким були вручені запрошення від Константинопольського патріарха Варфоломія на Об'єднавчий Собор, відправили їх за адресою відправника – на Фанар. Про це повідомив Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП з посиланням на Спілку православних журналістів.

Зокрема запрошення відправили 56 архієреїв без урахування єпископів. Окрім митрополита Онуфрія, листи назад відправив митрополит запорізький і мелітопольський Лука та єпископ Дубинський Пимен.

При цьому в УПЦ МП заявили, що частина послань були адресовані не самим ієрархам, а головам місцевих адміністрацій, які викликали архієреїв для вручення документа.

Згідно з даними УПЦ МП, Московський патріархат налічує в Україні 96 єпископів: 52 правлячих архієреїв, 37 вікарних та 7 архієреїв на спочинку.

Зазначимо, що предстоятель Української православної церкви Московського патріархату Онуфрій відправив назад до Стамбула лист, який йому надіслав Вселенський Патріарх Варфоломій із запрошенням для участі в Соборі. Так само зробила низка єпископів. Вселенський Патріарх пояснив, що після Собору і обрання предстоятеля помісної церкви Онуфрій втратить право називатися митрополитом Київським.

Об'єднавчий собор щодо створення помісної Української православної церкви відбудеться 15 грудня в соборі Святої Софії в Києві.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській помісній церкві. Синод визнав канонічними ієрархів і таїнства УПЦ КП і УАПЦ, визнав недійсною накладену Москвою на патріарха Філарета анафему і скасував надане у 1686 році московському патріарху право висвячувати київського митрополита.

13 листопада УПЦ МП ухвалила постанову про відмову підтримати автокефалію та припинення євхаристичного спілкування з Константинополем.

Детальніше про майбутнє православного устрою в Україні читайте у статті Катерини Щоткіної "Просто автокефалія" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".