Понад 40 підприємств "Укроборонпрому" працюють неефективно – результати аудиту

18 травня 15:38

Зношеність основних фондів зростає з кожним роком.

 

За результатами аудиту держконцерну "Укроборонпром", який оскаржує продаж активів свого підприємства на аукціоні через борги, кількість підприємств у структурі, які у 2017 році отримали оцінку "неефективно", збільшилася з 35 до 41 підприємства, або з 35,4 до 41%. Також аудитори помітили, що підприємства концерну завантажені лише на 30%, при тому що мають потенційні можливості поставки понад 1100 зразків озброєння та техніки на загальну суму понад 2,5 млрд грн., повідомляє проект "Марлін".

Як пише "Українська правда", зношеність основних фондів ДК "Укроборонпром" у 2016 році складала 67% і зросла до 96,3% - за підсумками аудиту за дев'ять місяців 2017 року. У звіті відзначається також занадто маленька частка держзамовлення підприємства, яка минулого року складала лише 18,4% від загального обсягу виробленої продукції.

"Такий стан речей став можливим тому, що, на думку аудиторів, з трьох органів управління ДК "Укроборонпром" майже два роки два його органи управління - Наглядова рада та Рада директорів, не здійснювали своїх повноважень", - пояснюють у "Марліні".

Розслідувачі кажуть, що єдиним у цей час органом управління концерну був його генеральний директор Роман Романов, що і стало причиною неспроможності "Укроборонпрому" затверджувати відповідні документи, зокрема і фінансові звіти, та плани розвитку.

"Також це стало причиною зриву створення представництва в Польщі та Туреччині", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що детективи Національного антикорупційного бюро України виявили факти корупції на 15 підприємствах оборонно-промислового комплексу країни, такі дії посадовців, за попередніми підрахунками, завдали державі збитків на понад 620 млн гривень та 3 млн доларів.