Понад 300 бойовиків ПВК "Вагнер" зізналися у військових злочинах пранкерам "Миротворця"

20 лютого 17:57

Волонтери центру провели спецоперацію, під час якої видавали себе за вербувальників "Вагнера".

 

Волонтери центру "Миротворець" провели масштабну інформаційно-психологічну операцію з пошуку найманців російської приватної військової компанії (ПВК) "Вагнер", повідомив на своїй сторінці у Facebook народний депутат Антон Геращенко ("Народний фронт").

"Волонтери "Миротворця" створили мережу сайтів, на яких, від імені ПВК "Вагнер", наймали бойовиків для несення служби в українському Донбасі та Криму, Сирії, Африці. На ці оголошення, за півтора року роботи проекту, відгукнулися понад 300 потенційних бойовиків", - пише Геращенко.

Про свої військові злочини в Україні та інших країнах світу бойовики докладно розповідали під час співбесід через Skype, організованими "інтерв'юєрами з ПВК". Називали імена та звання командирів, паспортні дані та номери військових квитків.

А на питання: "Чи готовий ти вбивати, катувати за гроші українців і, зокрема, кримських татар?", - усі потенційні найманці відповідали позитивно і без вагань.

"Усі дані, отримані після таких "співбесід", поповнили базу "Миротворця" тисячами нових імен і прізвищ російських найманців, бойовиків і терористів, які воювали в "гарячих точках" по всьому світу", - пише Геращенко.

На його думку, отримані дані свідчать про те, що в Росії тероризм заохочується на державному рівні, що суперечить міжнародній конвенції про заборону фінансування тероризму.

"Апофеозом... операції із кодовою назвою "За двома зайцями" був виклик кількох претендентів на посаду найманця на реальну співбесіду в місто Сімферополь, де вони були здані місцевій поліції як українські диверсанти, які приїхали у Крим підривати військові об'єкти", - додає депутат.

Отримана інформація, зокрема сотні годин відео із зізнаннями бойовиків, передані українським правоохоронцям. Частина матеріалів буде передана до Гааги і поповнить доказову базу в позові України проти Росії.

Зазначимо, Служба безпеки України опублікувала результати аналізу паспортних даних понад тисячі найманців ПВК "Вагнер". Переважна більшість документів централізовано оформлювалася московським підрозділом Федеральної міграційної служби РФ, яке спеціалізується на видачі документів прикриття для офіцерів військової розвідки РФ.

"Серія та номери паспортів найманців ПВК "Вагнера", а також місце їх оформлення ще раз підтверджують - це таємний загін позаштатних вбивць ГУ ГШ ЗС РФ", - зазначив голова СБУ Василь Грицак.

Раніше СБУ оприлюднила дані найманців російської ПВК, які беруть участь у військових діях в Донбасі і Сирії. Встановлені 1570 імен і настановних даних бойовиків ПВК "Вагнер", зокрема тих, хто загинув на території України.

Крім Сирії і Донбасу "вагнерівці" виконують завдання Кремля в Центральноафриканській республіці та Судані. Із 2017 російські найманці надають силову підтримку режиму президента ЦАР Фостен-Арканжа Туадери і тренують бійців урядових військ. РФ постачає в ЦАР зброю, військову техніку і так званих "громадських інструкторів". 31 липня 2018 року в ЦАР вбили трьох російських журналістів, які знімали документальний фільм про ПВК "Вагнера".