Понад 20 ворожих обстрілів в Донбасі: загинули двоє бійців ЗСУ

02 липня 08:30

Ще двоє українських військових дістали поранення.

 

Російсько-терористичні війська упродовж минулої доби, 1 липня, 25 разів обстріляли позиції українських військових в Донбасі із заборонених Мінськими домовленостями важких мінометів (13 разів), озброєння БМП і піхотного озброєння.

У смузі дій ОТУ "Схід" окупанти обстріляли українські укріплення 15 разів. По захисниках Мар'їнки та Новоселівки Другої (тричі) гатили з мінометів калібрів 120 і 82 мм, гранатометів різних систем (у першому випадку), озброєння БМП і автоматичних гранатометів (у другому); Лебединського та Авдіївки (три рази) – зі 120-х мінометів.

Позиції Об'єднаних сил у районі Водяного (п'ять разів) потрапляли під вогонь з гранатометів різних систем, озброєння бойових машин піхоти, снайперської та стрілецької зброї, Опитного - з великокаліберного кулемету, Пісків - з підствольного гранатомету.

У районі відповідальності ОТУ "Північ" бойовики обстріляли опорні пункти ЗСУ десять разів. Поблизу Новоолександрівки – зі 120-мм мінометів, Зайцевого - з мінометів калібру 82 мм та автоматичних гранатометів.

З мінометів калібрів 120 і 82 мм окупанти обстрілювали опорні пункти ЗСУ в районі Новолуганського (три рази) та Луганського (двічі), у першому випадку гатили також з автоматичних гранатометів, у другому – з гранатометів різних систем, кулеметів великого калібру та стрілецької зброї.

Укріплення українських військових неподалік Новотошківського та Новгородського терористи накривали вогнем з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї, з цієї ж зброї та озброєння БМП обстрілювали й Кримське.

Бійці Об'єднаних сил не залишили ворожі обстріли без адекватної відповіді з озброєння, що не суперечить Мінським домовленостям. Військовослужбовці продовжують надійно контролювати противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню.

Вночі 2 липня бандформування двічі обстріляли позиції українських військових. Неподалік Лебединського – з гранатометів різних систем і кулеметів великого калібру, Новолуганського – з мінометів калібру 82 мм.

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, унаслідок бойових дій в Донбасі трьох окупантів знищено, ще п'ятьох поранено.

Нагадаємо, 19 червня Тристороння контактна група (ТКГ) на засіданні у Мінську не змогла узгодити чергове "хлібне перемир'я" в Донбасі. У квітні російська сторона в ТКГ двічі відмовлялася погоджувати ініційоване Україною "великоднє перемир'я".

Попереднє "весняне перемир'я" (з опівночі 8 березня) стало вже 19-м від початку війни в Донбасі, воно, як і всі інші, у перший же день було порушено бойовиками.

26 червня українські підрозділи під контролем ОБСЄ були відведені від Станиці Луганської. Переговори щодо розведення сил і засобів поблизу Станиці Луганській почалися ще в 2016 році, однак розпочати процес заважали регулярні обстріли бойовиків "ЛНР".

6 травня новим командувачем ООС призначено генерал-лейтенанта Олександра Сирського. У межах ротації керівництва операції, він змінив на посаді генерал-лейтенанта Сергія Наєва. Офіційно антитерористичну операцію (АТО) на сході України було завершено 30 квітня 2018 року, натомість розпочато операцію ОС.