Помер екс-президент Криму Мєшков, який підтримав анексію

29 вересня 14:59

Спроби Мєшкова повернути собі владу та вплив у Криму після його анексії Росією були марними.

 

Вдень 29 вересня в лікарні Красногорська (Московська область, РФ) помер перший і єдиний президент АР Крим Юрій Мєшков (1994-1995 роки). Про смерть 73-річного Мєшкова агентству "Інтерфакс" повідомила його донька Маріанна.

На початку вересня Юрій Мєшков переніс інсульт, лікувався в Туреччині; 16 вересня був перевезений до однієї з клінік у Московській області.

За півгодини до смерті стан експрезидента Криму погіршився, його знову перевели до реанімації. Донька Мєшкова пов'язала погіршення стану батька з тим, що у вихідні він залишився без лікарського спостереження.

За її словами, причиною інсульту міг стати конфлікт з працівниками готелю в Туреччині, куди Мєшков із дружиною приїхали на відпочинок, крадіжка документів і грошей.

Нагадаємо, 20 березня "Центральний районний суд" окупованого Росією Сімферополя заарештував Мєшкова на дві доби. Екс-президента затримали 18 березня за анонімним доносом про те, що Мєшков знаходиться в стані наркотичного сп'яніння.

Юрій Мєшков перебував на посаді президента Республіки Крим із лютого 1994 року по березень 1995 року, коли за рішенням центральної влади України посаду кримського президента було ліквідовано. Мєшков виїхав до Росії, але в 2011 році повернувся. 13 липня 2011 року Окружний адмінсуд Криму підтримав подання СБУ про видворення Мєшкова з території України з обмеженням терміну в'їзду строком на п'ять років.

У березні 2014 експрезидент закликав кримчан голосувати на незаконному "референдумі про приєднання Криму" до РФ і заявляв про нібито "окупацію" півострова Україною. Докладніше про рік правління Мєшкова у Криму читайте у статті Олени та Володимира Притули "Зірка і політична "смерть" Юрія Мєшкова" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".