Польща розглядає можливість модернізації МіГ-29 в Україні

15 серпня 07:41

Польські винищувачі радянського виробництва давно потребують модернізації.

 

Міністерство національної оборони Польщі розглядає можливість модернізації літаків радянського виробництва МіГ-29, які перебувають на озброєнні польських військово-повітряних сил, за сприяння українських авіапромислових підприємств, повідомляє інформаційне агентство "Оборонно-промисловий кур'єр" з посиланням на інформацію представника Міністерства оборони України.

Джерело агентства зазначило, що Польща може приєднатися до модернізаційної програми українських МіГ-29, яка відбуватиметься на Львівському авіаційному ремонтному заводі та в її рамках провести модернізацію своїх винищувачів. Попередня вартість такої модернізації для винищувача складе близько мільйона доларів. Втім, для Польщі, ВПС якої не дуже численні, така модернізація може виявитися досить вигідна.

Про яку конкретно модернізаційну програму МіГ-29 йде мова, поки невідомо – чи це буде програма МіГ-29 МУ2, розробки "Львівського державного авіаційно-ремонтного заводу", або програма Міністерства оборони з модернізації винищувачів за участю іноземних партнерів у рамках програми імпортозаміщення.

На сьогоднішній день основну ударну силу ВПС Польщі становлять 48 винищувачів F-16 (США), а також спадщина епохи членства комуністичної Польщі у Варшавському договорі – 32 винищувачі МіГ-29 та 18 винищувачів Су-22М4 (боєздатні 21 та 12 відповідно). Більша частина польських МіГ-29 була передана Варшаві зі складу Бундесверу, де літала із початку 90-х років, а до цього перебувала на озброєнні Народної армії НДР. Не дивно, що за останні роки низку МіГ-29 ВПС Польщі було втрачено через численні аварії, пов'язані із незадовільним технічним станом літаків. Одним із шляхів заміни радянської спадщини Варшава бачила закупівлю в США винищувачів F-35, однак поки немає ніяких домовленостей з цього питання, модернізація МіГ-29 може підтримати обороноздатність країни.