Політв'язню Карпюку не віддають продуктову посилку, він може отримувати лише одну на рік

29 липня 18:29

Формальною підставою стало нібито перевищення дозволеної ваги.

 

Російські тюремники відмовилися приймати посилку з продуктами для українського політв'язня Миколи Карпюка, який утримується в російській колонії Т-2 "Владимирский централ" (Володимирська область).

Формальною підставою стало перевищення ваги – 27 кілограмів замість 20, повідомив "Громадському" адвокат українця Олексій Барановський.

"Мій довіритель надіслав листа, в якому повідомив, що не отримав продуктову посилку вагою 27 кг, яку я йому відправив два тижні тому… Минулого року в "Правила внутрішнього розпорядку виправних установ РФ" було внесено низку змін, одна з яких стосувалася граничної ваги посилок для ув'язнених. Ліміт у 20 кг, який діяв раніше, скасували", - пояснив адвокат.

За словами Барановського, за погодженням із Карпюком він підготував ​​27-кілограмову посилку, здебільшого з кави, сигарет і чорного шоколаду. При цьому політв'язень заздалегідь погоджував її вагу з керівництвом колонії.

"Однак згідно з поштовим трекером "адресат відмовився від отримання", адресат у цьому випадку – це Тюрма-2 – "Владимирский централ", де утримують Миколу Карпюка. У листі мій підзахисний прямо не говорить, чому тюремна установа не прийняла для нього посилку, вказуючи лише, що "у когось грудна "жаба" запалилася до втрати міри", - зазначив захисник українця.

І додав, що ситуація ще більше засмучує, оскільки відповідно до режиму відбування покарання, Карпюку дозволена лише одна посилка на рік, а й ту не хочуть приймати. Адвокат оскаржив дії тюремників в обласному управлінні з відбування покарань та прокуратурі, що наглядає за тюремними установами.

Окрім посилок працівники колонії відмовляються видавати політв'язню газети та змінювати станцію радіоточки, яка грає в його тюремному корпусі.

"Він не любить скаржитися, і стоїчно переносить всі тяготи позбавлення волі, але деякі речі навіть для такого спартанця як Карпюк вже занадто. Уже місяць він знову не отримує газети за передплатою, зокрема " Новую газету"… Він скаржиться на радіо "Дичь FM", репертуар якого викликає у нього суїцидальні думки. Помножте це все на невидачу газет, відмову в отриманні посилки й зрозумієте, що психологічний стан мого підзахисного зараз далеко не найкращий", - підсумував Барановський.

Захисник українця звернувся до голови Ради з прав людини при президентові РФ Андрія Бабушкіна. Після його візиту в колонії минулого року газети Миколі Карпюку тривалий час видавали справно. За його словами, Бабушкін вже подзвонив в регіональне тюремне відомство і є надія, що ситуація з пресою виправиться.

Крім цього, Барановський звернувся до начальника в'язниці з проханням щодо змінити радіостанції, яку змушені прослуховувати в денний час ув'язнені Т-2.

Нагадаємо, 26 жовтня 2016 року Верховний суд Росії визнав законним вирок громадянам України Миколі Карпюку і Станіславу Клиху, засудженим до 22,5 і 20 років позбавлення волі за нібито участь у війні проти РФ під час Першої чеченської війни.

Обоє не визнали провину і заявляють, що були незаконно затримані, а визнання російські слідчі отримали від них тортурами. Микола Карпюк говорив про тортури в російському СІЗО електричним струмом, голками під нігті і цілодобовою забороною на сон.

Після винесення вироку Клиха етапували до Верхньоуральської в'язниці Челябінської області, а Карпюка – у "Владимирский централ".