Політв'язня Литвінова звільнили з колонії у Харкові

13 липня 12:59

Після звільнення українець поїде додому у Луганську область.

 

Український політв'язень Сергій Литвінов у суботу, 13 липня, був звільнений з Диканівської виправної колонії №12 у Харкові. Чоловік вийшов з колонії близько 11:30, повідомляє місцеве видання "МедіаПорт".

У коментарі журналістам він подякував усім, хто його підтримував цими роками. Після звільнення Литвінов поїде додому у Луганську область.

Вчора стало відомо, що президент Володимир Зеленський помилував Сергія Литвінова.

Громадянина України Сергія Литвінова затримали у Ростовській області в 2014 році і звинуватили у вбивствах декількох десятків жителів Луганської області, які він нібито вчинив у лавах міліцейського батальйону "Дніпро-1".

Проте захисту вдалося довести, що Литвінов в українській міліції не служив, а приписаних йому "жертв" ніколи не існувало. Слідчий комітет РФ зняв з нього ці звинувачення й одразу ж звинуватив у розбійному нападі. За новою версією слідства, Литвінов, нібито, перебуваючи у змові з невстановленими українськими військовослужбовцями, відібрав у громадянина РФ два автомобілі.

За новим сфабрикованим звинуваченням у 2016 році Литвінова засудили до 8,5 років колонії суворого режиму.

Російська влада передала Литвінова Україні у 2019 році відповідно до норм Конвенції про переведення засуджених від 1983 року, повідомив заступник міністра юстиції Сергій Пєтухов. Він дав зрозуміти, що негайне звільнення Литвінова з-під варти було б не тільки формальним порушенням Конвенції, але й поставило б під загрозу повернення інших засуджених у РФ українців на батьківщину.