Політв'язня Бекірова примушують звинуватити Меджліс у підготовці теракту — Чубаров

31 липня 16:44

Стан здоров'я Едема Бекірова стабільно критичний.

 

Українського політв'язня Едема Бекірова в анексованому Криму примушують звинуватити керівництво Меджлісу кримськотатарського народу в підготовці теракту на півострові, заявив Рефат Чубаров. За його словами, за це тяжкохворому Бекірову обіцяють, що у нього "все буде добре".

"Там ситуація дуже проста. Йому кажуть: "Дай свідчення про те, що тебе використали Рефат Чубаров, Мустафа Джемілєв, Ленур Іслямов, що вони готували терористичний акт в Криму - і все у тебе буде добре", - розповів Чубаров.

Він додав, що "йдуть не просто тортури через його фізичний стан, а ультиматум, де на кону життя людини".

Напередодні Едема Бекірова відвідав його адвокат Іслям Веліляєв. Він розповів, що його підзахисний має намір оголосити голодування у разі, якщо його справу для розгляду по суті буде передано в м. Красноперекопськ. За словами адвоката, стан здоров'я Бекірова стабільно критичний. Незважаючи на ін'єкції інсуліну, у нього тримається рівень цукру в крові на високому рівні - 20-22 одиниці. Бекіров страждає від нападів задухи, що у неї болить серце і мучить задишка, постійно відчуття нестачі свіжого повітря.

Раніше адвокат Олексій Ладен повідомив про те, що намагався відвідати підзахисного в камері медсанчастини СІЗО, але Бекіров не зміг піднятися через сильний біль в спині.

7 червня підконтрольний Росії "суд" продовжив арешт Бекірову до 12 серпня. Активіст має ряд проблем зі здоров'ям: цукровий діабет, підвищений тиск, у нього ампутована нога. В умовах утримання в СІЗО здоров'я активіста значно погіршилося, загострилися наявні захворювання і з'явилися нові.

11 червня Європейський суд з прав людини постановив терміново помістити Едема Бекірова в лікарню. Старший слідчий "кримського управління" ФСБ Іван Романець відмовляється госпіталізувати активіста. Російська прокуратура підтримала відмову ФСБ у госпіталізації.

Російський слідчий запропонував політв'язню визнати "провину" в обмін на домашній арешт. В Європейському Союзі та ОБСЄ закликали до негайного звільнення Бекірова і висловили стурбованість важкою ситуацією з правами людини в Криму.

12 грудня 2018 року Бекірова затримали при в'їзді на територію окупованої півострова, куди він їхав для зустрічі з матір'ю та родиною. Окупанти сфабрикували звинувачення за ч. 2 ст. 222 і ч. 2 ст. 222.1 (зберігання і передача вибухових речовин і боєприпасів) Кримінального кодексу РФ.