Політв'язня Балуха відправили до ШІЗО – правозахисники

04 серпня 09:29

Українця відправляють до штрафного ізолятора вшосте за останні чотири місяці, його життя і здоров'я під загрозою.

 

Українського активіста, політв'язня Володимира Балуха знову перевели до штрафного ізолятора колонії №4 у Торжку (Тверська область, РФ), повідомляє Кримська правозахисна група з посиланням на родичів бранця Кремля.

За даними родичів політв'язня, Балуха відправили до ШІЗО 30 липня, він перебуватиме там упродовж 15 діб.

За чотири місяці перебування активіста в російській колонії це вже шоста його відправка до штрафного ізолятора. Сумарно українець утримувався в ШІЗО довше, ніж дозволяє російське законодавство.

"З кожним днем підірваний голодуваннями і жорстокими умовами утримання в колонії стан здоров'я активіста погіршується, постійне перебування в штрафному ізоляторі може завдати непоправної шкоди для його ослабленого здоров'я", - зазначають правозахисники.

Вони також покладають відповідальність за життя і здоров'я Володимира Балуха на РФ, адміністрацію колонії, де незаконно утримується українець, і її начальника Олександра Ножкіна.

Зазначимо, у ШІЗО політв'язень провів загалом два місяці, після чого його на півроку перевели у приміщення камерного типу. Стан здоров'я політв'язня продовжує погіршуватися, але незалежних лікарів до нього не пускають, лікування в російській колонії бранець Кремля не отримує.

Нагадаємо, 18 січня Балуха вивезли із СІЗО окупованого Росією Сімферополя в невідомому напрямку. Згодом правозахисники встановили, що політв'язня незаконно вивезли на територію РФ. Перед етапуванням із Краснодара російські тюремники відмовилися приймати у дружини Балуха Наталії посилку з теплими речами та продуктами.

Понад півтора місяця рідні й адвокати політв'язня не знали про його місцезнаходження. Наприкінці березня стало відомо, що Володимира Балуха утримували в карцері слідчого ізолятора в Твері, звідки його відправили до ВК №4.

За даними заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, усі колонії, розташовані в Тверській області РФ, - "червоні". Вони повністю підпорядковані адміністрації, за незначні порушення ув'язнених можуть жорстоко карати.

Підконтрольний окупантам "суд" Криму засудив Володимира Балуха до п'яти років колонії за сукупністю двох кримінальних справ: про "незаконне зберігання зброї і вибухівки" та "дезорганізацію діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства". У жовтні 2018 року "Верховний суд" Криму пом'якшив вирок політв'язню на місяць.

ФСБ затримала Володимира Балуха в грудні 2016 року. Окупанти "знайшли" на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Правозахисники вважають, що він став жертвою політичних репресій за проукраїнську позицію та встановлений на своєму подвір'ї прапор України.