Політв'язень Приходько звернувся до президента

13 листопада 15:41

Олег Приходько написав лист із СІЗО, в якому говорить про те, що страждання політв'язнів не повинні бути марними.

 

Заарештований в анексованому Криму український активіст Олег Прихдько звернувся до президента України Володимира Зеленського, передає "Крим.Реалії". За словами українця, на главу держави дивляться всі політв'язні Криму.

"З великою повагою звертаюсь до нашого президента Володимира Зеленського. На вас дивляться всі політв'язні Криму. Наші страждання не повинні бути марні, тому що на коліна – тільки перед Богом!" – написав Приходько в листі.

Активіст зазначив, що окупанти звинуватили його в тероризмі за те, що він "захищав в окупованому Криму честь і гідність нашого українського прапора!". Приходько також висловив "щиру подяку кримськотатарським патріотам України", тому що за ґратами він отримав від них "велику підтримку".

Нагадаємо, підконтрольний російським окупантам "Верховний суд Криму" відмовив у задоволенні апеляції на арешт українського активіста, політв'язня Олега Приходька. Активіст залишиться в СІЗО до 10 грудня, там він 21 листопада зустріне і свій 61-й день народження.

У лютому ФСБ провела обшуки в будинку Приходька в селі Оріхове Сакського району. Тоді російські силовики вилучили в активіста українську символіку, прапори партії "Свобода", червоно-чорні прапори, портрет Степана Бандери, техніку та домашні CD-диски. Після обшуку Приходько відвезли до Сімферополя, де допитували, розпитуючи про його діяльність і зв'язки на материковій частині України.

9 жовтня російські силовики затримали і вивезли Приходька разом із дружиною. Протягом доби місцезнаходження активіста залишалося невідомим.

Згодом адвокат Назім Шейхмамбетов повідомив, що Приходьку закидають ст. 223.1 (незаконне виготовлення вибухових речовин) і ст. 205 (терористичний акт) Кримінального кодексу РФ. Наступного дня Приходька заарештували на два місяці.

Прокуратура АР Крим (Київ) відкрила провадження через незаконне позбавлення волі проукраїнського активіста.