Політикою цікавляться 13% молодих людей в Україні

27 листопада 18:03

Втрата інтересу до політки серед молоді характерна не тільки для України, але й для інших країн світу.

 

Українська молодь у віці 14-29 років здебільшого не цікавиться політикою. Найцікавішою для української молоді є політика України на загальнонаціональному рівні: тих, кому дуже цікаво та скоріше цікаво - 13% від усіх опитаних, свідчать дані дослідження, реалізованого Центром "Нова Європа" та Фондом ім.Фрідріха Еберта спільно з компанією GfK Ukraine.

Бути політично активним важливо лише для кожного п'ятого українця. Щодо політичних лідерів, то рівень недовіри до них серед молоді є рекордним - їм абсолютно не довіряють і скоріше не довіряють три чверті молоді.

Як зазначають соціологи, хоч результати опитування в Україні й указують на рекордні показники недовіри та апатії української молоді до політики, така тенденція є характерною й для інших країн. Так, Глобальний звіт ООН про молодь показав, що "зниження явки виборців є довгостроковою тенденцією, адже зі зміною поколінь молодь дедалі рідше бере участь у виборах". Встановлено, що явка виборців зменшувалася з 1980-х років майже в усіх демократичних країнах, і що ця тенденція стосується саме молоді.

Опитування проведено у липні-серпні 2017 року серед 2000 респондентів у віці 14-29 років методом особистого інтерв'ю вдома у респондента в усіх регіонах за виключенням окупованих територій. Теоретична похибка не перевищує 2,2%. Окрім кількісного опитування, в межах дослідження також було проведено 4 фокус-групи з молоддю 18-29 років у Львові, Одесі, Харкові та Чернігові.

Як свідчать дані опитування Центру Разумкова, проведеного в жовтні 2017 року, довіра до держаних інституцій в Україні знаходиться на низькому рівні. Президенту України довіряють 24,8% опитаних, не довіряють – 68,2%, уряду – відповідно 19,8% і 73,1%, Національному банку – відповідно 15,3% і 75,2%), Верховній Раді – відповідно 13,8% і 80,7%. Довіру до державного апарату (чиновників) висловили 11,2% опитаних, не довіряють – 80,7%.