Поліція затримала ще двох підозрюваних у причетності до замаху на Гандзюк

17 серпня 20:46

За даними слідства, один із затриманих купував сірчану кислоту для нападу.

 

Правоохоронці затримали двох чоловіків, яких підозрюють у причетності до організації замаху на радницю міського голови Херсона Катерину Гандзюк. В операції із затримання підозрюваних були задіяні співробітники Нацполіції та СБУ повідомила прес-служба НПУ увечері в п'ятницю, 17 серпня.

Одним із затриманих є громадянин Г., якого зафіксувала камера відеоспостереження в магазині під час купівлі сірчаної кислоти. Слідство вважає, що саме ця кислота стала знаряддям злочину. Фотографію Г. оприлюднив глава прес-служби МВС Артем Шевченко на своїй сторінці у Facebook.

"Чтосовно іншого учасника слідчі так само встановлюють його роль у вчиненні кримінального правопорушення", - додав Шевченко.

Як повідомлялося, 31 липня вранці в Херсоні невідомий облив кислотою радника мера Херсона Катерину Гандзюк. Постраждалу з серйозними опіками доставили до реанімації.

Медики діагностували в потерпілої опіки 30% тіла, особливо постраждали обличчя, шия, груди, ліва рука і передпліччя. Експертиза встановила, що Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою.

У Гандзюк – давній конфлікт з керівництвом місцевої поліції. Восени 2017 року вона публічно звинуватила у вимаганні хабара начальника управління захисту економіки ГУ Національної поліції в Херсонській області Артема Антощука.

Спершу напад на Гандзюк з кислотою поліція кваліфікувала як "хуліганство", потім кваліфікацію злочину змінили на "умисні тяжкі тілесні ушкодження, вчинені з метою залякування потерпілого" і "замах на вбивство, вчинений з особливою жорстокістю".

Генпрокурор Юрій Луценко взяв кримінальне провадження щодо нападу на Гандзюк під особистий контроль, а 3 серпня передав його розслідування з поліції до Служби безпеки України.

Того ж дня поліція відзвітувала про затримання підозрюваного в нападі на Гандзюк – мешканця Херсона Миколи Новікова, який раніше був судимий за квартирну крадіжку. Суд заарештував його на 60 діб без права внесення застави.

Незважаючи на розпорядження генпрокурора, поліція продовжує здійснювати слідчі дії і не передала матеріали справи до СБУ.

Сестра підозрюваного Ірина стверджує, що в день замаху була з братом на морському узбережжі за 100 км від Херсона. За її словами, алібі Новікова можуть підтвердити ще 7-8 людей, але нікого з них поліція так і не допитала. Крім того, на руках Новікова немає хімічних мікроопіків, які він міг би отримати, виплескуючи кислоту.

Крім того, Гандзюк і свідки Новікова не впізнали.