Поліція відкрила справу за статтею "про незаконне позбавлення волі" за самоорганізований батьками дитсадок

21 сiчня 14:14

Інкримінована на підставі анонімного дзвінка стаття в підсумку буде перекваліфікована.

 

"Столичні правоохоронці проводять перевірку за фактом незаконного утримування 11 малолітніх дітей". Така новина, мова в якій насправді йшла про приватний дитячий садок, а не про виявлення правоохоронцями якогось притону, як хтось міг би подумати, була розміщена 17 січня на офіційних сторінках київської поліції.

Цікаво, що перевіряти анонімне повідомлення про незаконне функціонування дитсадка в приватному будинку в Подільському районі Києва вирушила ціла делегація - начальник управління поліції Владислав Іщенко та голова райдержадміністрації Віктор Смирнов, слідчо-оперативна група територіального підрозділу і соціальні служби. Результатом стало відкриття слідчим відділом Подільського управління поліції кримінального провадження за ч. 3 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) ККУ. Санкція статті передбачає позбавлення волі на термін до 10 років.

"В подальшому співробітники сектору ювенальної превенції перевірять сім'ї з метою встановити причини, що штовхають батьків залишати своїх дітей в невідповідних для цього умовах", - заявив начальник управління.

Пост про це з фотографіями, розміщений на офіційній сторінці у Фейсбук київської поліції, викликав у громадян вибух обурення - більше 2,5 тисяч коментарів і близько тисячі репостов.

За інформацією джерела DT.UA у Нацполіції, інкримінована на підставі анонімного дзвінка стаття буде перекваліфікована. Тут питання слідства і некомпетентності відділу комунікацій, який не вміє подавати матеріал і комунікувати з суспільством. Наскільки відомо, батьки просто домовилися між собою і таким чином вирішували проблему дитсадка, у який сьогодні потрапити дитині дуже непросто. Швидше за все, буде якийсь протокол про адміністративне порушення.

"Не знаю, навіщо навколо цієї історії правоохоронці підняли такий хайп. Є набагато більш серйозні випадки. Я читала відгуки батьків, які відводили дітей в цей дитсадок. Вони писали, що ніяких претензій до утримування дітей у них не було, вони всім задоволені, - коментує глава правління "Української мережі за права дитини" Дар'я Касьянова. - Все впирається у відсутність соціальної інфраструктури. Вона недоступна. І не тільки з точки зору наявності місць у дитсадках. Дуже багато батьків орієнтовані на індивідуальний підхід до власної дитини. Такі нечисленні приватні дитсадки відповідають їх запитам. І навіть вони переповнені. У приватних дитсадках в Ірпені, наприклад, оплата в яких становить 20 тисяч гривень на місяць, сьогодні в групі – по 20 дітей. Тому, що стосується даної ситуації: батько купує послугу, він пред'являє до неї вимоги і контролює її якість. Так, деякі батьки порушують права власних дітей. Але тут виникає дилема: залишити дитину вдома і позбутися роботи, оскільки няня – це дорого, а державна послуга не доступна, не якісна і т. д. або, на свій страх і ризик, дозволити дитині реалізувати його право на розвиток, і заробляти гроші на те, щоб ростити його і дати освіту. Поки соціальною інфраструктурою та її якістю не турбуватиметься держава, на всіх його рівнях (національний – задає стандарти, громада – оцінює необхідні вид та кількість послуг), то керувати цим процесом будуть попит та пропозицію, тобто ринок. Тому що попит однозначно є. У Європі, наприклад, нормальна практика – залишити дітей на вечір у сусідів. І туди при цьому не вривається поліція. Такі випадки будуть повторюватися. Оскільки до кінця ці речі не прописані. Питання – чи можемо ми на це вплинути? Думаю, немає".