Поліція кваліфікувала напад на офіс НАБУ як хуліганство

18 липня 01:01

Правопорушники пошкодили вхідні двері, камери відеоспостереження та зовнішні ролети будівлі.

 

Поліція зареєструвала кримінальне провадження за фактом групового нападу на офіс Національного антикорупційного бюро за статтею "хуліганство", повідомляє прес-служба національної поліції.

Слідча група встановила, що група осіб в кількості близько 30 осіб увійшла в приймальню НАБУ, пошкодивши при цьому вхідні двері і камери відеоспостереження, а також забруднивши фарбою зовнішні ролети будівлі.

Дії правопорушників кваліфіковані за ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу. Максимальна санкція статті передбачає до чотирьох років позбавлення волі.

Читайте також: Кива подав на Шабуніна заяву до поліції

Нагадаємо, 17 липня в ході акції протесту під Спеціалізованої антикорупційної прокуратурою група невстановлених осіб облила главу ЦПК Віталія Шабуніна зеленкою і закидала його тортами. Поліція, яка була присутня на місці інциденту, не стала затримувати нападників. Згодом у поліції відзвітували про затримання двох осіб, дії яких кваліфіковані як хуліганські. У ЦПК нарахували семеро чоловіків, які нападали на Шабуніна, й опублікували їхні фотографії.

Крім активістів, які вимагають відставки керівника САП Назара Холодницкого, на місце акції прийшов Ілля Ківа у супроводі групи підтримки, і вимагав зберегти Холодницького на посаді. Також під будівлею САП були присутні люди, переважно пенсійного віку, з плакатами з вимогами відставки директора НАБУ Артема Ситника. Однак, вони не могли чітко пояснити, чого вони вимагають, і хто керує антикорупційними органами.

Після нападу на Шабуніна між ним і Ківою розгорілася словесна перепалка. Голова ЦПК назвав опонента "аваківською шісткою", а той його – "провокатором".

За даними "Української правди", Ківу і Шабуніна облили зеленкою особи, яких привів до будівлі САП Всеволод Філімоненко, котрий називає себе журналістом.

Згодом група невідомих увірвалася до будівлі НАБУ, почала трощити меблі і кидатися тортами. Поліція, що прибула до Бюро, попросила їх вийти, і також не стала затримувати нікого безпосередньо на місці.

У НАБУ заявили, що до організації нападу на НАБУ можуть бути причетні народний депутат Євген Дейдей і син міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, щодо яких Бюро були відкриті кримінальні справи.