Поліцейські намагалися потрапити до палати Гандзюк всупереч забороні лікарів

15 серпня 21:26

Медики заборонили візити до Гандзюк, яка готується до чергової операції, щоб не допустити зараження.

 

Співробітники Національної поліції, що розслідують замах на радника мера Херсона Катерину Гандзюк, намагалися потрапити до неї в палату незважаючи на найсуворішу заборону лікарів. Медики заборонили відвідувати її навіть найближчим родичам, щоб попередити можливість зараження, так як у пацієнтки серйозні хімічні опіки 40% тіла, і вона готується до чергової операції.

При цьому поліцейські, які охороняють потерпілу в лікарні, припис лікарів проігнорували, повідомив юрист Масі Найєм.

"Поліція, яка надає державну охорону Катерині, вирішила, що це (заборона на відвідування, - Ред.) не стосується інших поліцейських, які сьогодні намагалися пройти до Катерини", - написав Найєм на своїй сторінці в Facebook увечері в середу, 15 серпня.

Член ради ГО "Реанімаційний пакет реформ" Віктор Таран повідомив, що поліцейські "намагалися увірватися до палати", але їм це не вдалося зробити завдяки зусиллям лікарів і приватної охорони, яка також чергує в лікарні.

"Завтра у Каті чергова операція, і замість того, щоб відпочивати і набиратися сил вона повинна була нервувати через слідаків, які намагалися виламати двері в її палату", - обурився він.

Як повідомлялося, 31 липня вранці в Херсоні невідомий облив кислотою радника мера Херсона Катерину Гандзюк. Постраждалу з серйозними опіками доставили до реанімації.

Медики діагностували в потерпілої опіки 30% тіла, особливо постраждали обличчя, шия, груди, ліва рука і передпліччя. Експертиза встановила, що Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою.

У Гандзюк – давній конфлікт з керівництвом місцевої поліції. Восени 2017 року вона публічно звинуватила у вимаганні хабара начальника управління захисту економіки ГУ Національної поліції в Херсонській області Артема Антощука.

Спершу напад на Гандзюк з кислотою поліція кваліфікувала як "хуліганство", потім кваліфікацію злочину змінили на "умисні тяжкі тілесні ушкодження, вчинені з метою залякування потерпілого" і "замах на вбивство, вчинений з особливою жорстокістю".

Генпрокурор Юрій Луценко взяв кримінальне провадження щодо нападу на Гандзюк під особистий контроль, а 3 серпня передав його розслідування з поліції до Служби безпеки України.

Того ж дня поліція відзвітувала про затримання підозрюваного в нападі на Гандзюк – мешканця Херсона Миколи Новікова, який раніше був судимий за квартирну крадіжку. Суд заарештував його на 60 діб без права внесення застави.

Незважаючи на розпорядження генпрокурора, поліція продовжує здійснювати слідчі дії і не передала матеріали справи до СБУ.

Сестра підозрюваного Ірина стверджує, що в день замаху була з братом на морському узбережжі за 100 км від Херсона. За її словами, алібі Новікова можуть підтвердити ще 7-8 людей, але нікого з них поліція так і не допитала. Крім того, на руках Новікова немає хімічних мікроопіків, які він міг би отримати, виплескуючи кислоту.