Надання українській православній церкві Томосу про автокефалію підходить до проміжного фінішу — експерт

11 серпня 09:09

Вселенський патріарх, очевидно, має намір взяти реванш.

 

Питання про надання українській православній церкві Томосу про автокефалію підходить до проміжного фінішу. 1-3 вересня відбудеться Архієрейський собор церкви Константинополя, до порядку денного якого внесено питання, "що входять до компетенції Церкви-Матері". Про те, що українське питання, можливо, буде розглядатися на цьому Соборі, говорили грецькі архієреї. Нарешті, сам факт, що 31 серпня патріарх Московський Кирило збирається відвідати Вселенського патріарха Варфоломія в його резиденції на Фанарі, говорить про багато що.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Катерина Щоткіна. За її словами, патріархи не зустрічалися з тих пір, як Кирило обдурив Варфоломія, не приїхавши на Крит на Всеправославний собор.

"Мало того, що сам не прибув - він ще і відговорив від участі в соборі Антіохійського патріарха, болгар і грузин. Це був удар у спину - після всіх домовленостей і зобов'язань, компромісів і поступок патріарх Московський зробив все від нього залежне, щоб зірвати захід, який був для патріарха Варфоломія "справою всього життя", - зазначає автор. - З тих пір - після останньої передсоборної зустрічі у Шамбезі в 2016-му - вони більше не бачились".

Експерт вважає, що настав черговий етап боротьби між Москвою і Константинополем. Етап, на якому Вселенський патріарх, очевидно, має намір взяти реванш.

Детальніше про ймовірність надання автокефалії і боротьбу патріархів читайте в матеріалі Катерини Щоткіної "Святіший трикутник" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".