Після затримання окупантами в Криму кримського татарина, його забрала "швидка" — правозахисники

06 грудня 18:40

За словами сина затриманого, його батька звинувачували в тероризмі.

 

В анексованому Криму затримали кримського татарина Нурі Джаферова, повідомила "Кримська солідарність". Чоловіка більше трьох годин утримували на підконтрольному окупантам КПВВ "Чаплинка", тепер його на швидкій допомозі везуть в лікарню.

"Тільки що по телефону активістам "Кримської солідарності" повідомили, що сьогодні в районі 14.30 годині дня на контрольно-пропускному пункті "Чаплинка" російськими силовиками був затриманий і більше 3.5 годин утримувався Джаферов Нурі Асанович 1971 року народження, якого привіз на кордон його син Редван", - йдеться в повідомленні.

За словами Редвана Джаферова, його батька змусили роздягтися, чинили психологічний тиск і звинувачували в тероризмі.

"Зараз з пункту пропуску його вивезли на швидкій допомозі і везуть в лікарню Армянська. Син слід за ними на машині. До цього сказали, що з ним проводяться якісь певні дії, задаються питання і зараз випустять, але не відпускали, поки людині не стало погано", - додали в "Кримській солідарності".

"Після того, як він прийшов на пропускний пункт, відразу у них почалася якась спецоперація "Магніт". Його відразу забрали, обшукали, вилучили речі, два телефони у нього було з собою. Після цього почали тиснути на нього, звинувачувати його в тому, що він - терорист; в тому, що він пов'язаний з ІДІЛ; почали розпитувати про сестру, яка перебуває в Туреччині, чим вона займається; цікавилися чому він виїжджає на територію України. Він сказав що їхав купувати кроликів (показав їм навіть фотографії якихось кроликів)", - додав адвокат Едем Семідляєв.

Він розповів, що у Джаферова після затримання почалися судоми. При цьому йому не дали зателефонувати синові.

"Йому викликали швидку, синові зателефонувати не дали, хоча він вимагав зателефонувати і адвокату, і синові. Після цього "швидка" приїхала і забрала його в Армянськ. Виїхати йому не дали", - підсумував адвокат.

Від початку анексії українського Криму в 2014 році Росія проводить послідовну політику тиску на кримських татар за їхню проукраїнську позицію. Російські силовики регулярно приходять з обшуками до їхніх будинків, кримських татар заарештовують і судять за сфабрикованими обвинуваченнями в нібито "тероризмі" і "екстремізмі".

Генеральна Асамблея ООН у своїх резолюціях неодноразово засуджувала незаконні дії країни-окупанта і закликала її дотримуватися прав людини. 22 грудня 2018 року Генеральна Асамблея ООН прийняла нову резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь, Україна".

Вона стала третьою ініційованої Україною і прийнятою Генасамблеєю ООН за останні два роки. При цьому Росія не виконала жодної вимоги попередніх резолюцій, ситуація лише погіршилася. У зв'язку з чим у новій резолюції вперше окремо міститься заклик до Генерального секретаря ООН підготувати спеціальну доповідь про її виконання до наступної сесії ГА ООН.