Після затримань активістів у Криму померла ветеран кримськотатарського руху

23 листопада 14:39

На 83-му році життя померла Веджіє Кашка.

 

Після сьогоднішніх затримань кримських татар в анексованому Сімферополі померла ветеран кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка, повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на джерела в лікарні.

Цю інформацію також підтверджує кримськотатарська активістка Муміне Салієва на своїй сторінці в Facebook.

"Веджіє къартана покинула цей світ. Пишу і не віриться. Не можу знайти слова, джемаат...", – написала Салієва.

"З Криму надійшла чорна звістка про смерть ветерана кримськотатарського національного руху 82-річної легендарної Веджіє Абла Кашка, якій стало погано при так званому "затриманні". Веджіє Абла Кашка померла в машині швидкої допомоги", - повідомив у своєму Facebook голова Меджлісу Рефат Чубаров.

Як стало відомо раніше, у момент затримання групи кримськотатарських активістів силовиками ФСБ стало погано ветерану кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка. Жінку відвіз з місця подій автомобіль швидкої допомоги.

Нагадаємо, що в анексованому Сімферополі 23 листопада у місцевому кафе затримали трьох кримськотатарських активістів. За інформацією ЗМІ, затриманих обвинувачують у "вимаганні в особливо великому розмірі" у громадянина Туреччини.

Кореспондент "Радіо Свобода" стверджує, що затримали Бекіра Дегерменджи, Асана Чапуха і Кязіма Аметова.

Тим часом російське видання "Крыминформ" повідомляє про п'ятьох затриманих, серед яких присутні Куртсеіт Абдуллаєв і Руслан Трубач.

Раніше, 19 листопада, в анексованому Криму співробітники поліції затримали кримськотатарського активіста, журналіста Руслана (Алімдара) Белялова. Причина затримання - нібито автомобіль журналіста знаходиться в угоні.

Раніше підконтрольне окупантам півострова "міністерство внутрішньої політики, інформації та зв'язку" запропонувало зробити обшуки в будинках кримських татар обов'язковими. Про результати проведеної "роботи" окупанти пропонують звітувати щоквартально.