Після повідомлення про побиття Балуха до політв'язня не пустили адвоката

15 вересня 23:27

Захисників Балуха не пустили до СІЗО, пославшись на вихідний день, хоча в цей же час до установи заходили інші адвокати.

 

Адміністрація Сімферопольського СІЗО відмовилася пускати до політв'язню Володимиру Балуху його захисників, які прибули до ізолятору після повідомлення про жорстоке побиття їхнього підзахисного тюремниками, повідомляє Кримська правозахисна група.

Адвокат Балуха приїхав до СІЗО вранці в суботу, 15 серпня. Черговий співробітник заявив, що його звернення про візит до підзахисного розгляне особисто начальник ізолятора Сергій Бережний. Прибувши на місце роботи, Бережний відмовився пускати адвоката до клієнта, пославшись на те, що субота – вихідний день, і порадив приходити в понеділок. Начальник СІЗО заявив, що бачив Балуха і запевнив, що з ним все нормально.

Об 11:00 в СІЗО прибув громадський захисник Балуха архієпископ Кримський і Сімферопольський УПЦ КП Климент, однак його теж не пустили до політв'язня. Адвокат і священик телефонували на гарячу лінію УФСІН, де отримали відмову в грубій формі.

Климент звернув увагу, що в цей час до СІЗО входили і виходили адвокати інших ув'язнених.

"У понеділок з раннього ранку ми з адвокатом знову домагатимемося зустрічі з Володимиром Балухом. Володимир дуже ослаблений фізично, він втратив у вазі, у нього сильні болі і дуже слабкі судини", - заявив архієпископ.

Правозахисники припускають, що адміністрація ізолятора перешкоджає зустрічі Балуха з захисниками, щоб приховати факт побиття політв'язня.

Адміністрація СІЗО факт побиття Балуха заперечує.

Напередодні заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз повідомив, що співробітники СІЗО жорстоко побила Балуха за відмову ставати на коліна перед начальником ізолятора Бережним. Політв'язня поклали на бетонну підлогу і били ногами. Після побиття Балух скаржиться на головні болі і болі в області печінки.

Нагадаємо, 16 січня Роздольненський районний "суд" анексованого Криму повторно засудив українського активіста Володимира Балуха до трьох років і семи місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить близько 4,6 тисячі гривень. Його визнали винним у незаконному зберіганні боєприпасів. У березні Балуху на два місяці скоротили термін ув'язнення.

На знак протесту 19 березня Балух оголосив безстрокове голодування. У травні він повідомив, що змінив формат голодування і почав приймати їжу: дві склянки вівсяного кисілю та 50-70 грам житніх сухарів на день. Окупанти забороняють родичам політв'язня побачення з ним, приховують інформацію про стан його здоров'я.

19 червня, протестуючи проти переведення до загальної камери, Балух оголосив сухе голодування.

ФСБ затримала Володимира Балуха у грудні 2016 року. Окупанти "знайшли" на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Правозахисники вважають, що він став жертвою політичних репресій через проукраїнську позицію і встановлений на його подвір'ї прапор України.