Після критики Зеленського СБУ порушила справу стосовно "ArcelorMittal Кривий Ріг"

17 липня 15:26

Слідчі зареєстрували кримінальне провадження за статтею "екоцид".

 

СБУ викрила у місті Кривий Ріг Дніпропетровської області посадовців одного з підприємств на протиправній діяльності щодо забруднення навколишнього середовища, повідомила пресслужба відомства у Facebook.

"Представники приватного промислового підприємства порушували норми екологічної безпеки на виробництві. Також вони систематично не допускали на територію об'єкта працівників Державної екологічної інспекції, які мали здійснювати вимірювання токсичних викидів у повітря", - йдеться у повідомленні.

У спецслужбі заявили, що така діяльність може загрожувати екологічній ситуації у Кривому Розі та безпеці його мешканців. Слідчі зареєстрували кримінальне провадження за статтею 441 Кримінального кодексу (Екоцид).

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", йдеться про гірничо-металургійний комбінат ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг".

Раніше, перебуваючи у Кривому Розі, президент Володимир Зеленський на нараді з питань екологічної ситуації запропонував тимчасово перенести Міністерство екології та природних ресурсів у Кривий Ріг – рідне місто президента. Також він розкритикував "ArcelorMittal Кривий Ріг" за невиконання вчасно зобов'язання щодо поліпшення екологічної ситуації та закликав надати адресну фінансову підтримку постраждалим унаслідок шкідливих викидів в атмосферу.

Заступник гендиректора підприємства Олександр Іванов заявив, що за 13 років після зміни власника підприємство скоротило на 48% викиди в атмосферу. Також було виведено з експлуатації агрегати, які не відповідають нормам, натомість введено в експлуатацію агрегати, які відповідають нормам. За його словами, у наступні п'ять років планують інвестувати у виробництво 1,8 млрд доларів додатково на природоохоронні заходи.