Після анексії Криму окупанти незаконно утримують під вартою близько 100 кримчан

16 серпня 19:05

При цьому 41 людину засудили до ув'язнення.

 

Через переслідування російською владою в місцях обмеження волі незаконно утримуються майже 100 кримчан, передає Кримськотатарський ресурсний центр. При цьому 41 людину засудили до ув'язнення, ще 12 засудили до умовних термінів.

"Після окупації Криму Російська Федерація почала на півострові масові затримання і арешти. Більшість таких випадків були спрямовані проти інакомислення і всіх, хто не згоден з незаконними діями Росії на півострові. За даними Кримськотатарського Ресурсного Центру, на сьогоднішній день 94 особи утримуються під вартою на території окупованого Криму і Російської Федерації. 41 з 94 засуджені до термінів, які відбувають у колоніях Криму і Росії. Крім того, ще 12 осіб засуджені до умовних термінів".

Так 41 людину засудили до термінів, які відбувають у колоніях окупованого Криму і Росії:

фігуранти "кримської справи" - Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Олексій Чирній;

фігуранти севастопольської "справи Хізб ут-Тахрір" - Руслан Зейтуллаєв, Рустем Ваітов, Ферат Сайфуллаєв і Нурі Прийомів;

фігуранти сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір" - Теймур Абдуллаєв, Узеір Абдуллаєв, Айдер Саледінов, Рустем Ісмаїлов і Еміль Джемаденов;

фігуранти бахчисарайської "справи Хізб ут-Тахрір" - Енвер Мамутов, Зеврі Абсеітов, Ремзі Меметов і Рустем Абільтаров;

фігурант "справи Таблігі Джамаат" - Ренат Сулейманов;

фігуранти "справи українських диверсантів" - Євген Панов, Андрій Захтей, Леонід Пархоменко, Олексій Стогній, Гліб Шаблій, Володимир Дудка, Олексій Бессарабов, Дмитро Штибліков, Володимир Присіч, Геннадій Лимешко;

фігуранти "справи батальйону імена Н. Челебиджихана" - Февзі Саганджи, Ділявер Гафаров, Едем Кадиров;

одиночні/інші "справи" - Андрій Коломієць, Микола Шиптур, Валентин Виговський, Юнус Машарипов, Максим Філатов, Дмитро Долгополов, Ганна Сухоносова, Костянтин Давиденко, Володимир Балух, Євген Каракашев, Максим Сокуренко.

Ще 12 осіб засудили до умовних термінів:

фігуранти "справи 26 лютого" - Алі Асанов і Мустафа Дегерменджи;

фігуранти "справи Таблігі Джамаат" - Талят Абдурахманов, Сейран Мустафаєв і Арсен Кубединов;

фігуранти "справи Веджіє Кашка" - Асан Чапух, Бекір Дегерменджи, Руслан Трубач і Казім Аметов;

одиночні/інші "справи" - Валерій Большаков, Микола Семена, Сулейман Кадиров.

Кримськотатарський ресурсний центр заявив про те, що рішення окупаційних судів і судів на території Російської Федерації є незаконними, політично вмотивованими і злочинними. Кримськотатарський ресурсний центр вимагає скасування вироків і негайного звільнення всіх політичних в'язнів.

КМР закликав міжнародне співтовариство, міжнародні правозахисні організації посилити тиск на Російську Федерацію і окупаційну владу Криму, з метою припинення політичних переслідувань та скасування раніше винесених судових рішень.

Зазначимо, що Генеральна Асамблея ООН у своїх резолюціях неодноразово засуджувала незаконні дії країни-окупанта і закликала її дотримуватися прав людини. 22 грудня 2018 року ГА ООН прийняла нову резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь, Україна".

Вона стала третьою ініційованою Україною і прийнятою Генасамблеєю ООН за останні два роки. При цьому Росія не виконала жодної вимоги попередніх резолюцій.

Докладніше про ситуацію на півострові читайте в матеріалі Тетяни Курманової "Права людини в Криму: без змін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".