Підтримка батьків відіграє важливу роль в успішності учнів – оглядач

15 грудня 16:20

Експерти відзначають сильний вплив емоційної підтримки, яку отримують учні від батьків, на успішність.

 

У навчальному процесі не все залежить від школи; дуже велику роль в успішності учнів відіграє батьківська підтримка. Так, емоційна підтримка з боку батьків значно збільшує середній результат учнів, пише оглядач відділу освіти і науки DT.UA Оксана Онищенко в своєму матеріалі.

"Як батьки можуть допомогти дітям досягти більш високих результатів у навчанні? "Відповідь проста: один із найефектніших методів - покладання на дітей домашніх або господарських обов'язків", – йдеться у Національному звіті PISA. "У підлітковому віці не варто надавати дітям якусь очевидну допомогу або давати їм вказівки, що і як робити, краще зосередитися на позитивних моделях поведінки, тобто на власному прикладі демонструвати їм наполегливість у досягненні мети або обговорювати з ними способи вирішення проблем, показувати їм свою зацікавленість процесом їхнього навчання", - вважають експерти. Важлива також атмосфера в сім'ї - спільні вечері, спілкування у сімейному колі", – пише автор.

При цьому, за оцінками самих вчителів, не менше 40% батьків учнів також беруть активну участь у житті школи. Правда, чи добре це, а чи погано, сказати поки що складно.

Детальніше про результати міжнародного дослідження у сфері освіти PISA, які ввели Україну в шоковий стан і про причини одержання саме таких результатів читайте у матеріалі Оксани Онищенко "Від чого залежить успішність підлітків. Маловідомі результати PISA" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".