Підрозділи Об'єднаних сил приведені до повної бойової готовності

27 листопада 11:00

На окремих напрямках зони ООС триває антидиверсійна діяльність.

 

Підрозділи Об'єднаних сил за наказом командувача ОС генерал-лейтенанта Сергія Наєва приведені до повної бойової готовності. Посилення боєготовності українських військових є відповіддю на російську агресію в Азовському морі, повідомляє прес-служба штабу операції Об'єднаних сил (ООС) на сторінці в Facebook.

"Посилили пильність на всіх напрямках, готові до зустрічі будь-якого типу противника, озброєння" - наголошують українські військові.

На окремих ділянках зони ООС військвослужбовці проводять антидиверсійну діяльність. "Ворог не пройде, навіть якщо б йому дуже закортіло", - додають бійці Збройних сил України.

Та наголошують на тому, що за чотири роки відбиття російської агресії українська армія поповнилася професіоналами, які здатні дати відсіч бойовиками російсько-окупаційних військ.

Увечері 26 листопада Верховна Рада проголосувала за запровадження воєнного стану з 9:00 28 листопада терміном на 30 днів у Донецькій, Луганській, Вінницькій, Харківській, Сумській, Чернігівській, Миколаївській, Запорізькій, Херсонській, Одеській областях, а також у внутрішніх водах України в акваторії Азовського моря.

Президент Петро Порошенко запевнив, що права громадян будуть обмежені лише у разі російського вторгнення. Проте в нинішньому проекті указу президента, опублікованому на сайті Ради, є пункт про обмеження прав і свобод громадянина, передбачених 12 статтями Конституції України: 30-34, 38, 39, 41-44, 53.

25 листопада російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських Збройних сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення дістали шестеро моряків, росіяни незаконно затримали 23 українських військовослужбовця.

Командування ВМС ЗСУ наголошує на тому, що про перехід повідомлялося заздалегідь, відповідно до норм міжнародного права щодо забезпечення безпеки судноплавства. У ФСБ Росії стверджують, що жодних повідомлень не отримували, і пояснюють агресію нібито "захистом державного кордону".

Українські правоохоронці переходять на посилений режим несення служби, ЗСУ та СБУ приведені до повної бойової готовності, у море вийшли кораблі Військово-морських сил України.

Опівночі з 25 на 26 листопада відбулося екстрене засідання РНБО, на якому Порошенко ініціював запровадження в Україні воєнного стану. Та виключив перенесення президентських виборів через нього.

На екстреному засіданні Ради безпеки ООН країни Заходу підтримали Україну. Пропозицію Росії щодо ситуації в Керченській протоці Радбез заблокував.