Підозрюваного в замовленні вбивства Вороненкова допитали в Москві - Ъ

14 жовтня 07:13

Кримінальний авторитет Тюрін сам прийшов до слідчого і заявив, що не винен.

 

Московський бізнесмен Володимир Тюрін, якого в Генеральній прокуратурі України називають підконтрольним ФСБ кримінальним авторитетом і вважають замовником вбивства в Києві екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова, з'явився в Слідчий комітет РФ для дачі свідчень у цій справі.

В РФ також розслідують вбивство Вороненкова, однак у російському слідстві Тюрін проходить як свідок, а не як обвинувачений. Також Тюрін раніше був цивільним чоловіком Марини Максакової. Згодом вона розлучилася з "авторитетом" і офіційно вийшла заміж за Вороненкова.

Як пише російське видання "Коммерсантъ", "відповідаючи на запитання учасників розслідування, Володимир Тюрін пояснив, що якоїсь неприязні до Дениса Вороненкова він не відчував, почуття ревнощів теж, так як розлучився з пані Максаковою-Ігенбергс задовго до того, як вона стала зустрічатися з депутатом від КПРФ. За словами Володимира Тюріна, з паном Вороненковим його шляхи по бізнесу ніколи не перетиналися - вони не були навіть знайомі. Відповідно, як стверджує "авторитет", між ними не було і жодних конфліктів. Заперечує він і які б то ні було зв'язки зі спецслужбами. За що міг бути убитий Денис Вороненков, "авторитет" не знає. При цьому він підкреслив, що для себе особисто не бачить жодної вигоди від смерті пана Вороненкова. Більш того, загибель екс-депутата заподіяла йому чимало проблем. Головна з них в тому, що його ім'я знову виявилося на слуху - останні роки "авторитет", який раніше разом з пані Максаковою-Игенбергс був завсідником різних тусовок, намагався триматися подалі від світського життя, з тим щоб спокійно займатися своїм бізнесом. Які-небудь зв'язки зі спецслужбами Володимир Тюрін заперечує, а звинувачення, висунуті проти нього Генпрокуратурою України, називає маячнею".

9 жовтня генпрокурор України Юрій Луценко повідомив про те, що прокуратура передає до суду справу про вбивство в центрі Києва колишнього депутата Державної думи РФ Дениса Вороненкова.

"Фактичним замовником вбивства, за інформацією головного управління розвідки Міністерства оборони України, підтвердженої сілдчим столичної прокуратури, став підконтрольний ФСБ кримінальний авторитет Тюрін Володимир Анатолійович, громадянин Російської Федерації", - розповів генпрокурор.

Слідство вважає, що мотивом вбивства Вороненкова було поєднання інтересів вищого керівництва Російської Федерації для усунення свідка, який давав цінні покази для українських, а в перспективі міг давати покази і для міжнародних судів, про участь РФ у неоголошених військових діях і військових злочинах проти України, з особистими мотивами пана Тюріна, який таким чином хотів помститися своїй колишній дівчині Максаковій і підняти свій в злодійському розумінні авторитет такими діями, сказав Луценко.

Нагадаємо, 23 березня у Києві застрелили екс-депутата Держдуми Дениса Вороненкова. Кілер відкрив по ньому вогонь біля готелю "Прем'єр Палас" у центрі столиці, куди Вороненков йшов на зустріч з ще одним колишнім депутатом Держдуми Іллею Пономарьовим.

Оперна співачка Марія Максакова і Денис Вороненков офіційно вступили у шлюб у березні 2015 року. У грудні 2016 року вони втекли в Україну.