Підозрювані у вбивстві Олешка служили в "Торнадо"

27 грудня 20:43

За даними слідства, повернувшись з фронту, ветерани увійшли до складу злочинного угруповання.

 

Підозрювані у вбивстві ветерана добровольчого батальйону "Донбас" і громадянського активіста Віталія "Сармата" Олешко також є учасниками АТО – екс-бійцями розформованої роти міліції "Торнадо", заявив заступник голови Національної поліції В'ячеслав Аброськін.

В ефірі Hromadske.ua у четвер, 27 грудня, Аброськін уточнив, що мова йде про жителів Дніпра Артема Матюшине, Миколу Ломаке, Олександра Обухові та Максима Володимиринкове.

За даними слідства, всі підозрювані входили до складу дніпровської злочинної групи на чолі з розшукуваним 37-річним Віктором Власюком.

Аброськін повідомив, що в четвер у Дніпрі затримали ще чотирьох підозрюваних, які, за інформацією поліції, спочатку планували вбити "Сармата", але з невідомих поки причин не робили цього.

Він також уточнив, що справу про вбивство Олешко передали до головного слідчого управління НПУ разом із справою про розбій, підозрюваним у якому є Власюк. Не виключено, що обидва справи об'єднають в одне виробництво.

Фотографії затриманих за підозрою у вбивстві Олешко були опубліковані через кілька годин після злочину. Екс-замкобата "Торнадо" Микола Цукур упізнав в одному з них Артема Матюшина, який пройшов у підрозділі курс снайперської подготовки і брав участь у бойових діях. Незабаром після затримання комбата "Торнадо" Руслана Онищенка і сімох бійців правоохоронцями в 2015 році, Матюшин перейшов до полку "Азов", забравши з собою особисту зброю та майно батальйону. За словами Цукура, на цей крок Матюшин та інші бійці зважилися, поспілкувавшись із засновником "Азова", народним депутатом Андрієм Білецьким і Вадимом Трояном, який тоді керував поліцією Київської області.

Віталія Олешка ("Сармата") застрелили з обрізу мисливської рушниці 31 липня в центрі Бердянська. Вбивця зайшов у двір готелю, що належав Олешку, і двічі вистрілив йому в спину. Від отриманих поранень 43-річний чоловік помер на місці.

Журналіст Юрій Бутусов і знайомі "Сармата" пов'язували вбивство з його конфліктом із місцевим олігархом і народним депутатом від "Волі народу" Олександром Пономарьовим. Також було відомо про конфлікти вбитого з головою Запорізької ОДА Костянтином Брилем і мером Бердянська Володимиром Чепурним.

Поліція затримала п'ятьох підозрюваних у вбивстві Олешка й повідомила про підозру у попередній змові групи осіб з метою умисного вбивства. 3 серпня суд заарештував підозрюваних на 60 діб без права внесення застави.

Пізніше в Запорізькій області затримали підозрюваного у замовленні та організації вбивства Олешка. Уродженцю Донецької області обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Підозрюваного в організації вбивства бізнесмена з Дніпра Євгена Бродського затримали 16 грудня в міжнародному аеропорту "Харків" при спробі вилетіти за кордон. Покази проти нього дав один з підозрюваних у вбивстві, який зізнався у злочині.

18 грудня Бродського заарештували на 60 діб без права внесення застави.