Підкуп виборців у Василькові: меру міста оголосили підозру

19 квiтня 18:49

Встановлено факти розтрати держкоштів та привласнення документів.

 

Поліцейські розпочали провадження за фактом підкупу виборців у місті Васильків Київської області за кошти державного бюджету, повідомив заступник начальника Головного слідчого управління Нацполіції Максим Цуцкірідзе.

Справу порушили за фактом надання виборцям неправомірної вигоди за вчинення дій, пов'язаних з реалізацією виборчого права в інтересах одного з кандидатів у президенти, частина 4 статті 160 Кримінального кодексу ("Підкуп виборця, учасника референдуму").

Під час розслідування встановили факти розтрати держкоштів та привласнення документів, інформує прес-служба МВС.

"В ході розслідування ми також встановили факти розтрати державних коштів шляхом зловживання службовими особами Васильківської міської ради. В січні-лютому 2019 року вони безпідставно виплатили матеріальну допомогу окремим громадянам та умисно приховували офіційні документи, аби унеможливити встановлення цих розтрат", - зазначив Цуцкірідзе.

За цим фактом ГПУ повідомила про підозру Васильківському міському голові за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27 (Організація або керування злочином) ч. 3 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 1 ст. 357(незаконне заволодіння будь-яким способом паспортом або іншим важливим особистим документом) Кримінального кодексу.

У розслідуванніBihus.Info повідомлялося, що у місцевих бюджетах на 2019 рік у декількох регіонах, зокрема, у Василькові, різко збільшилися суми на адресну допомогу населенню. За фактом підкупу виборців по програмі "Турбота" поліція почала розслідування.

За даними журналістів, в Україні діють три потужні ГО з великою кількістю агітаторів і непрозорим фінансуванням. Ці організації тісно пов'язані із БПП і депутатами, близькими до президента Петра Порошенка. Регулярно фіксуються факти видачі готівки представниками цих організацій виборцям.

Як розповів в інтерв'ю DT.UA міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, фігурантом кримінальних проваджень про підкуп виборців є заступник голови фракції БПП Сергій Березенко, однак проводити слідчі дії щодо нього заважає депутатська недоторканість. Сам Березенко на допити не з'являється.