Під російським консульством в Одесі вимагали звільнити Сенцова і Клиха: фоторепортаж

12 серпня 01:13

Акцію під генконсульством РФ приурочили до п'ятої річниці арешту політв'язня Клиха.

 

Біля будівлі генерального консульства Росії в Одесі у неділю, 11 серпня, відбулася акція на підтримку українських в'язнів Кремля. Організатори приурочили її до п'ятої річниці затримання російськими силовиками і арешту Станіслава Клиха, якого згодом за сфабрикованим звинуваченням засудили до 20 років позбавлення волі, передає "Думська".

Учасники акції принесли саморобні плакати і банер з вимогами звільнення Станіслава Клиха, Олега Сенцова й інших політв'язнів, а також деокупації Криму.

Нагадаємо, 26 травня 2016 року Верховний суд Чечні визнав Миколу Карпюка та Станіслава Клиха винними в участі в бойових діях на території республіки у 1994-1996 роках і засудив їх до 22,5 і 20 років позбавлення волі відповідно.

Обидва не визнали свою провину і заявили, що були незаконно затримані, а визнання російські слідчі отримали від них тортурами. Микола Карпюк говорив про тортури в російському СІЗО електричним струмом, голками під нігті та забороною спати цілодобово.

Після винесення вироку Клиха етапували до Верхньоуральської в'язниці в Челябінській області, а Карпюка – до Володимирського централу.

Детальніше про "чеченську" справу, яку сфабрикували українцям слідчі органи РФ читайте у статті Анастасії Станко "Перші полонені гібридної війни" для "Дзеркала тижня. Україна".